INHOUD THEMA ‘INTIMITEIT’ (september 2010)
- Balans tussen afstand en nabijheid
- Intimiteiten, Adriaan Hoogendijk
- Praatstok en de veer
- Intimiteit als positieve vertrouwelijkheid, Karen Hamaker-Zondag
- Binding: een kwestie van vertrouwen, Roos Vonk
- Intimiteit in de coachingsrelatie, Annette Man-Mul
- De hele mens, Ingrid Appels
PRAKTIJK
- Perfectionisme als plaaggeest, Bert van Dijk
- Coachen van beknelde middenmanagers, Annemarie Mars
- Omgaan met het één-twee-veel-verhaal, Eva de Waard
- Onbenaderbaar. Casus met vier visies
- Gewenste en ongewenste intimiteit, Francine ten Hoedt
- Geen macht, wel gezag, Burgemeester Hans Schmidt
METHODIEKEN
- Hartcoherentie, Audrey de Jong
- Robert Nierenberg, The Sound of Working
- Waarderingscontinuüm, Fer vd Boomen, Rinus Merkies, Marcel Hoonhout
- Het verbindingswiel, Leonie Linssen
- De balanceeract van een teamcoach, Han Oei
ACTUALITEITEN
- De steen der wijzen van executive coaching: wat werkt?! Erik de Haan en Anna Duckworth
- Dag van de Coach 2010, Rob Visser
- Nieuwsberichten, promoties en relevante kennisgeving over thema
- Boeken en spellen voor u gelezen en gespeeld
- Reacties op voorgaande thema uitgave: investeren
Intimiteit
Het thema intimiteit werd gekozen. Het paste zo mooi in de rij: integriteit, investeren, intimiteit en innovatie. In eerste instantie associeer ik intimiteit met relaties, persoonlijk, ongewenste intimiteit, seksualiteit, heel dichtbij en iets tussen mijn partner en mij, niet iets wat in een coachingsrelatie past! Aanvankelijk was ik dus niet zo enthousiast over het thema, maar gaandeweg de voorbereiding van deze uitgave is mijn mening veranderd. Het ligt er natuurlijk aan hoe je intimiteit definieert, maar als je uitgaat van begrippen als diepste en vertrouwelijk, zijn dit juist aspecten van coaching en wellicht dé basisvoorwaarden voor verandering.
Intimiteit kom voor op verschillende niveaus: mentaal, sociaal-emotioneel, fysiek en spiritueel. In het openingsartikel van onze redactieleden Frank van der Mijn en Petra de Bruijn worden deze niveaus op boeiende wijze ontrafeld. Ook wordt in dit artikel duidelijk hoe fragiel de grens tussen gewenst en ongewenst is.
Bij het verzamelen van de kopij werd duidelijk dat intimiteit een rol speelt bij vele facetten van coaching. De coach en coachee hebben een vertrouwelijk contact waarin de coachee zijn persoonlijk verhaal vertelt en een diepgaand proces ondergaat. Zo’n relatie kan alleen tot stand komen als de coach intiem kan zijn met zichzelf, aldus Adriaan Hoogendijk. Je kunt je pas op een dieper niveau met een ander verbinden als je je eigen donkere zijdes onder ogen durft te zien en je jezelf kunt accepteren zoals je bent. Zo worden de soms harde oordelen over de ander en jezelf verzacht. De zenboeddhistisch monnik Ingrid Appels, zegt heel mooi: “Als je jezelf wilt bevrijden van pijn, dan heb je eigenlijk geen keuze dan intiem naar jezelf kijken.”
Karen Hamaker-Zondag deelt deze visie in de Praatstok en de veer over intimiteit als positieve vertrouwelijkheid en legt uit dat spontaniteit een voorwaarde is voor een intieme verbinding met de ander. Alleen als je spontaan bent, vrij, open, zonder weerstand en je grenzen loslaat, kun je je wezenlijk verbinden met de ander.
Tot slot wordt het thema wetenschappelijk onderbouwd door Roos Vonk. Volgens de wetenschap verlangen we allemaal naar intimiteit en verbinding, maar dit kan ook heel beangstigend zijn. Het vertrouwen in de ander, maar ook in onszelf is hierbij van belang. Onderzoek zelf op welke manier u zich bindt aan de ander in de online test die vermeld staat in dit achtergrondartikel!
Zo heeft mijn aanvankelijke aarzeling over dit thema plaatsgemaakt voor het inzicht dat coaching zonder intimiteit misschien wel eens minder opportuun zou kunnen zijn…
Janet Rienties, hoofdredacteur