Gelukkig nieuwjaar!
Het zat even niet mee in de afgelopen maanden, vandaar dat deze nieuwste iFilosofie iets langer op zich liet wachten dan gehoopt. Maar goed, met het nieuwe jaar komen nieuwe voornemens, zoals de wens wat frequenter te verschijnen. Aan de hoeveelheid uitgegeven filosofieboeken zal het niet liggen. De boeken zijn voor een gewone sterveling haast niet bij te houden. Gelukkig heeft u ons als lichtend baken in de boekenstorm.
Het is een bonte iFilosofie geworden. We beginnen met Gescinska’s overpeinzingen over de zin en onzin van muziek – een fijn boek dat geen lezer onberoerd laat. Vervolgens knallen we de staat van de wereld in. Historicus Timothy Snyder vertelt een ijzingwekkend en o zo belangrijk verhaal over de politieke situatie in Rusland, Amerika en de Europese Unie. Een onmisbaar boek en een aanrader voor wie zich afvraagt wat er allemaal wel niet gaande is.
Ook hebben we een interview, en wel met Don Kwast over de noodzaak van filosofieonderwijs. Daar houden wij van, van betogen voor de filosofie, en u hopelijk ook. Een ander verhaal is dat over de zin en onzin van datgene waarmee we onze dagelijkse kost verdienen: ons werk. David Graeber heeft al veel stof doen opwaaien met zijn theorie over onzinbanen, bullshit jobs. Recensent Adriaan de Jonge overziet het werk van Graeber en zet ons allen aan het denken.
En dan hebben we ook nog nieuwigheden in het nieuwe jaar: een nieuw boek over de nieuwe mens in de nieuwe tijd, het antropoceen, en het nieuwste boek van Roger Scruton. Voeg daar enige signalementen van andere noemenswaardige boeken en de agenda van de ISVW aan toe en u hoeft het nieuwe jaar alles behalve in verveelde stemming te beginnen.
Veel leesplezier,
Florian Jacobs, hoofdredacteur