Sommige boeken blijven je altijd bij. Het moment dat je ze leerde kennen is als de eerste ontmoeting met een grote vriend en je keert dan ook altijd graag naar ze terug. Amos Oz’ Een verhaal van liefde en duisternis is zo’n boek voor mij. De reikwijdte, de tragiek, de culturele diepte, al die gedachtekracht: bij het lezen ervan leek dit boek even de hele wereld te vatten.
Afgelopen december, vlak na Kerstmis, overleed Amos Oz. In memoriams vulden de pagina’s van de grote kranten, en nu ook iFilosofie. De – voortreffelijke – vertaler van zijn werk, Hilde Pach, is zo vriendelijk geweest om een mooi stuk over de schrijver te maken.
En verder berichten we over het nieuwste in de Nederlandstalige filosofie. Jabik Veenbaas vertelt over Steven Pinkers lofzang op verlichtingsidealen. Dennis de Gruijter laat weten waarom we nu nog Husserl zouden lezen. We buigen ons over onderwijs volgens Gert Biesta, over de verhouding tussen God en ik, over het laatste boek van Zygmunt Bauman en over woorden die je liever niet dan wel ziet.
Een bontgekleurde iFilosofie dus, waarvan ik hoop dat ze u niet onberoerd laat.
Met een lach en een traan,
Florian Jacobs (Hoofdredacteur)