AI
Hoe fijn zou het zijn als een computersysteem voor je bepaalt in welk vakgebied je met jouw kennis, vaardigheden en interesses moet gaan werken, dat het computersysteem ook kan bepalen bij welk bedrijf en in welke teamsamenstelling jij het beste past. Het computersysteem weet of er op dat moment ook vacatures zijn of op welk moment er vacatures komen. Als er voor jou een functie vrijkomt, dan krijg je een seintje hoe laat je je al dan niet online moet melden. Ieder half jaar bekijkt het computersysteem je output, met wie je contact hebt gehad en de feedback van collega’s, zodat je ieder half jaar een update krijgt van waar je je nog kan bijscholen en jaarlijks krijg je een update over je promotiekansen. Alles wat je doet wordt gemonitord: wat je eet in de bedrijfskantine, hoelang je tussen de middag een wandeling maakt, je hartslag, je bloeddruk. Hoelang je zit, staat of loopt, waar je je in ontwikkelt en waar je in je werk in uitblinkt. Het computersysteem bepaalt aan de hand van die gegevens je loopbaanpad.
Dit zou een mogelijk scenario kunnen zijn in de toekomst. Moet je er nu om lachen of is je reactie: pffff het zal allemaal wel? Weet dat als je alle kennis en software naast elkaar legt dat het dan nu al mogelijk is. Je denkt misschien: totale schending van de privacy. Dat klopt, maar toch… Think about it. En welke rol hebben wij dan nog als loopbaanprofessionals? Misschien helpen wij dan wel om het computersysteem te leren welke skills er nodig zijn voor functies, welke loopbaanpaden er zijn, welke opleidingen er nodig zijn om upto- date te blijven. Onze loopbaankennis delen wij dan met een computersysteem dat dan kan bepalen wie, wat, waar, wanneer en hoe doet.
Aangezien er gelukkig nog geen robots of AI-systemen zijn die artikelen schrijven voor LoopbaanVisie wil ik je via deze weg laten weten dat, als je een bijdrage wilt leveren aan LoopbaanVisie in het komende jaar, je van harte bent uitgenodigd.
De thema’s zijn:
Kleur (januarinummer)
Regie (aprilnummer)
Veerkracht (augustusnummer)
Talent (oktobernummer)
In dit themanummer weer een reeks aan informatieve en boeiende artikelen. Willem Peter de Ridder stelt dat iedere baan verandert door AI. Maurice Vermunt en Roel Verkeste laten zien hoe in de loopbaanpraktijk technologieën kennis kunnen destilleren uit datastromen. Muriël Serrurier Schepper laat ons inzien waarom
elke loopbaanprofessional iets moet weten van AI. Maar ook niet AI-gerelateerde artikelen: een artikel van Hilde Bolt over de invloed van corona op ons en het tweede artikel van Sandra Doeze Jager-van Vliet in een reeks van drie over burn-out. Deze keer over burn-out en wendbaarheid.
Veel leesplezier.
Marlies van Venrooij
Hoofdredacteur LoopbaanVisie
hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl
INHOUD
ARTIFICIËLE INTELLIGENTIE
- Tijd om aan het stuur te gaan staan - Waarom moeten we iets van AI weten?
Muriël Serrurier Schepper
- Elke baan verandert door kunstmatige intelligentie - Een optimistische kijk op werk en arbeidsmarkt
Willem Peter de Ridder
- Artificiële intelligentie bij verzekeraar Achmea - Interview met Daan de Haas
Inge Rechterschot
PRAKTIJK
- Ontwikkeling van ‘selves - Hoe jongeren het algoritme van LinkedIn laten weten wie ze willen zijn
Aletta Smits
- Diepgewortelde angst in coronatijd - Hoe ga je ermee om?
Hilde Bolt
- Digitale assistenten voor professionals - Hoe LDC artificiële intelligentie inzet
Roel Verkeste & Maurice Vermunt
- Cartoon
Martin Reekers
KENNIS & KUNDE
- Burn-out en wendbaarheid - De schijn van de tegenstelling
Steven van der Minne & Sandra Doeze Jager-van Vliet
- De spraakassistent - Nieuw hulpmiddel voor de loopbaanadviseur
Jack van Minden
- Artificiële intelligentie in HR
Ton Sluiter
OPINIE & DISCUSSIE
- Column - Is de loopbaanprofessional ‘fit for the future’?
Geert-Jan Waasdorp
- Artificiële intelligentie - Een hippe parapluterm voorrecruitmentinnovatie?
Martin Reekers
- Column - Google is god!
Martin Reekers
- Column - De toekomst bestaat nog niet
Els Ackerman