Wie ben ik dat ik dit doen mag?
“Sedert eergisteren ben ik geroepen tot een taak, die zo zwaar is, dat niemand die zich daarin ook maar een ogenblik heeft ingedacht, haar zou begeren, maar ook zo mooi dat ik alleen maar zeggen kan: wie ben ik, dat ik dit doen mag.”
Juliana 1948, 39 jaar.
Hoewel Juliana geen jongere meer was toen zij de troon besteeg, zijn dit woorden die goed passen bij wat jongeren ervaren in onze maatschappij. In dit magazine laten we jongeren aan het woord alsook professionals die met jongeren werken. Er is veel te zeggen over jong zijn, over opgroeien in een wereld waar media alomtegenwoordig en ook allesomvattend aanwezig is. Hoezeer de media onze levens heeft beïnvloed, blijkt uit een korte reportage van Frans Bromet uit 1998 ‘mobiel bellen in 1998 door Frans Bromet’. Hij sprak mensen die niet van plan waren ‘altijd bereikbaar’ te zijn met een mobiele telefoon. Een jonge
vrouw zegt: ‘Dat is niet nodig want het lijkt me helemaal niet fijn om altijd bereikbaar te zijn’. Velen van ons, zo niet bijna allen, kunnen het leven zonder telefoon niet meer voorstellen. En bereikbaar zijn we daarmee bijna altijd. We hebben als redactie daarop ingehaakt door jonge mensen te vragen om te laten zien wat hen bezighoudt. Verspreid over het magazine vind je links en anekdotes over wat hen interesseert en waar ze mee bezig zijn. De tv’s zijn een link naar YouTube, tiktok of andere kanalen.
Daarnaast brengen we ook artikelen door en over jongeren. Jessica van der Plas reflecteert op de struggle van jongeren van nu. Door vanuit TA-concepten na te denken over autonomie en het ontdekken van de eigen stem. Alina Comendant neemt ons mee in haar onderzoek over het behandelen van jongeren met trauma door het versterken van de Kind ego-toestand. Hanno Nieuwenhuis gaat letterlijk op pad met jongeren in de natuur. Geen mobiel mee, wel helemaal terug naar de basis en de vuurplaats. Bette de Koning legt uit wat de zin ‘Ik OK, Jij OK’ voor haar betekent en hoe ze het als een reminder gebruikt bij het vinden van haar weg in de wereld. Onze redacteur Seema Ouweneel doet vervolgens hetzelfde en reflecteert wat de zin voor haar betekent. Twee van onze redacteurs gingen in gesprek met Eric van ’t Zelfde over hoe hij transactionele analyse gebruikt in zijn werk op scholen en met jongeren.
De bulls eye komt van Linda de Vos die het coachen van een jonge vrouw beschrijft. De permissie om te accepteren wat er is, bracht niet alleen bewustwording op gang maar ook een besef van hoop en perspectief. En natuurlijk brengen we daarnaast het nieuws uit de TA-gemeenschap waarin we trots een aantal geslaagden feliciteren en stilstaan bij andere bijzonderheden. Na het lezen staat nog een vraag overeind: “Hoe ga ik eigenlijk om met wat mij gevraagd wordt te doen?” Expliciet of impliciet is die vraag reëel voor iedereen in onze samenleving. Wie ben ik dat ik mag leiding geven, innoveren, begeleiden, onderwijzen, begrenzen en bemoedigen? Wie ben ik dat ik mag doen wat ik elke dag opnieuw doe?
Kortom, een prachtig magazine om je te verdiepen in de leefwereld van jongeren, contact te maken met de jongeren in jezelf en wellicht ook om uit te delen aan de jongeren die je kent.
Veel leesplezier,
Beatrijs Dijkman
Hoofdredacteur
INHOUD
- Editorial, Beatrijs Dijkman
- Hoe overleef ik de autonomie-crisis? Jessica van der Plas
- Vitaliteit herstellen en veerkracht verhogen bij jongeren, Alina Comendan
- Echt contact, de sleutel voor jongeren om gelukkiger te leven, Hanno Nieuwenhuis
- Ik OK, Jij OK, Bette de Koning en Seema Ouweneel
- Het kind waar je het moeilijkst van kunt houden, heeft de meeste liefde nodig, Interview met Eric van ‘t Zelfde
- De Kracht van Loslaten, Linda de Vos
- Boekrecensie, De 7 pijlers van succesvolle teams, Frouk Willering
- Wat houdt jongeren van nu bezig?
- TA nieuws