‘Bestemming bereikt! Bestemming bereikt’.
Mijn auto staat aan het einde van een landweggetje. Hier houdt de wereld op, of in elk geval het wegennet. Derouteplanner denkt dat ik ben aangekomen waar ik zijn wilde. Achter mij stopt een andere auto met waarschijnlijk hetzelfde merk routeplanner. De bestuurder stapt uit. Ik ook. We overleggen en zijn blij met de wandelaar die er net aankomt. Hij weet hoe we verder moeten. Blijkbaar legt hij op deze plek vaker uit aan reizigers dat de wereld anders in elkaar zit dan routeplanners denken.
In mijn boek ‘Loopbaanplanning - richting geven aan je carrière’ schreef ik iets over onze innerlijke routeplanner. Die wijst ons een weg, maar vaak durven we niet de richting te kiezen waar die planner naartoe wijst. Misschien wel terecht, wie zal het zeggen. Je weet tenslotte nooit waar je uitkomt. Bij de ideale baan, met een functiebeschrijving die honderd procent klopt voor wie je bent? Alleen maakte die vreselijke manager geen deel uit van je bestemming, of de target die je moet halen. Net als het hotel dat je op internet uitkoos als je vakantiebestemming. In werkelijkheid valt het uitzicht tegen, de kamer is veel kleiner dan op de foto en het is wel erg gehorig. Het sprookje was te mooi om waar te zijn.
In mijn werk kom ik nogal eens mensen tegen die manager willen worden, een leidinggevende functie ambiëren. Om de status, om het salaris. Zelden omdat ze zo graag medewerkers begeleiden en stimuleren, ruzies op een afdeling willen oplossen, de hele dag willen openstaan voor vragen over het werk waardoor ze niet aan hun ‘eigen werk’ toekomen. Ze zien zichzelf al als lid van het MT, kunnen invloed uitoefenen op het beleid en doorstromen naar de top.
In de vorige eeuw was het allemaal veel duidelijker. De bestemming voor vrouwen was het huwelijk, het huishouden en de kinderen. De bestemming voor mannen was geld verdienen voor dat huishouden in een baan buiten de deur. In deze 21e eeuw praten we over keuzes maken en bestemming, over eigen verantwoordelijkheid en over geluk. Voor een loopbaantraject maken we samen met de cliënt een doelstelling, een bestemming. Alsof je dat echt kunt vastleggen, alsof je niet halverwege tot de ontdekking kunt komen dat die bestemming toch iets anders is dan je eerst dacht. Een gids kan zijn reiziger niet verder brengen dan hij zelf is gekomen. En de reis houdt nooit op. Ook voor de loopbaanadviseur.
Els Ackerman is zelfstandig loopbaanadviseur in Rotterdam in haar ‘Praktijk voor Loopbaanadvies en Coaching’.