Blunderen, leren en ongemak
Wat is een blunder? Een domme fout met grote gevolgen. Een vergissing die meestal in het blikveld van belangrijke anderen wordt gemaakt. Een uitglijder, een ongemakkelijke situatie. Een situatie die leidt tot schaamrood, gêne, hilariteit. Maar wat is dan zo’n ‘domme fout’?
“Ik geloof niet zo in het concept ‘blunderen’, dat ik toch vooral associeer met (ver)oordelen. Ik denk liever in termen van ontwikkeling. Het klinkt cliché, maar van mijn ‘fouten’ heb ik meer geleerd dan van al mijn geslaagde optredens”, aldus Yvonne Burger waarmee ze de essentie van deze uitgave mooi samenvat.
Elke coach gaat weleens de mist in. Hoe leer je van deze ervaring? En hoe integreer je dit in je basishouding als coach? Allereerst een analyse. Joris Brenninkmeijer ontleedt de bronnen van blunders en bespreekt manieren hoe hiermee om te gaan als coach. Pijnlijke gevoelens als zelfverwijt, twijfel, schaamte of boosheid zijn vaak een sta in de weg voor een nuchtere analyse. “Iets verwelkomen wat je juist uit alle macht probeert te vermijden, dat is een paradoxale opgave” (Van Gunsteren, 2011). En misschien zijn dergelijke ervaringen extra pijnlijk voor een coach. “Je bent zelf het belangrijkste instrument, dus als dat instrument ‘faalt’ raakt dat direct het begeleidingsproces/de ander en je beeld van je competentie”, aldus Soeters.
Intervisiebijeenkomsten, al dan niet verbonden aan beroepsverenigingen als NOBCO, NOLOC en LVSC, kunnen coaches helpen bij hun worsteling. Jeroen Hendriksen, intervisie-expert bij uitstek, beschrijft enkele basisregels en valkuilen om een intervisiebijeenkomst te laten slagen. “In die zone van ongemakkelijkheid valt veel te leren.” De Ruiter & Wolbink beschrijven een moreel ambivalente coaching bij de belastingdienst. Voor hen is het antwoord Het Platform Autonome Coaches (PAC) om samen na te denken over ongemakkelijke verhalen.
Ook coachees worden geconfronteerd met hun feilbaarheid. Binnen de coachpraktijk zijn hiervoor verschillende helpende methodieken ontwikkeld. Zo zet Karin Brugman Voice Dialogue in om de Innerlijke Criticus terug te jagen in zijn hok en gebruikt Thérèse Bosman de OCP-methodiek om perfectionisten te helpen bij het vinden van meer zelfvertrouwen, rust en balans. Remko van der Drift deelt een oefening in ´faalfitness´; een work-out voor je faalspieren voor meer ‘fouten-maakmoed’ en levenslust.
De les uit de artikelen is eenduidig, niet eenvoudig. De perfecte ;) coach durft blunders te maken, is zich bewust van de context, is mild voor zichzelf, praat erover, leert ervan en vergeeft anderen hun blunders en laat coachees tot dit inzicht komen. Zo’n basishouding zal zich vertalen in meer speelsheid bij de coach en bijdragen aan gelijkwaardigheid in de coachrelatie, aldus Brenninkmeijer. Deze coach ken ik nog niet. We kunnen het wel oefenen.
Roderik Bender pleit voor exposure: ”... stap in het mijnenveld van je gênante blundergebied en ervaar hoe je de ontploffinkjes prima kunt hebben onder je voeten. En dan door naar acties waarvoor je een standbeeld verdient, en naar acties die regelrechte blunders zijn.”
Zo is ‘t leven. Veel leesplezier!
Janet Rienties
Hoofdredacteur Tijdschrift voor Coaching
janet@tvc.nl
INHOUD
BLUNDEREN
BESCHOUWING
De imperfecte coach, Joris Brenninkmeijer
INTERNATIONAAL
In gesprek met Candice Mama over zelfliefde, vergeving en verzoening, Klaartje van Gasteren, Marnix Reijmerink & Jakob van Wielink
COLUMN
Blunderen als beleid, Saskia Teppema
INSPIRATIE
Leren leven met je blunderboek, Roderik Bender
OPINIE
Perfectionisme, last of zegen? Thérèse Bosman
IK-ANDER
COLUMN
De vis moet op tafel, Michiel Soeters
PRAKTIJKOEFENING
Defuseren kun je leren, Remko van der Drift
OPINIE
Perfecte ingang om te werken met Voice Dialogue, Karin Brugman
VISIE
Van binding naar verbinding, Marijke Leys
ORGANISATIE
INSPIRATIE
Het ongemak van een coach, Jikke de Ruiter & Ronald Wolbink
INTERVIEW
In gesprek met Gebriël Anthonio, Mahils laarzen, Charlotte van den Wall Bake
COLUMN
Blunder of groeistuip? Yvonne Burger
OPINIE
Leren in vrijheid & gebondenheid, Jeroen Hendriksen
MAATSCHAPPIJ
UIT DE BOEKENKAST
Freud over Fehlleistungen in de psychopathologie van het dagelijks leven, Sijtze de Roos
OPINIE
Uitdaging van onbetaalde kracht, Jorinde Voskes
INSPIRATIE
De schoonheid van imperfectie, Veronica Waleson
WETENSCHAP
Wat kunnen we echt weten over onze coaching? Erik de Haan