De ongeschreven regels
De ongeschreven regels. De 6 onmisbare vaardigheden voor promotie naar de top van de organisatie.
John Beeson. Boom/Nelissen, 2012. ISBN 978 90 244 0143 7
Nog niet zo lang geleden was het verloop van een carrière redelijk voorspelbaar. Na een aantal jaren te hebben gewerkt in een startfunctie werd je benoemd als senior medewerker, voordat je een coördinerende functie en vervolgens een lagere managementfunctie kreeg. Zo kon je langzaam maar zeker de hiërarchische ladder van een organisatie beklimmen. Zonder langdurige ervaring binnen de organisatie kwam je niet aan de top. Het was een kwestie van geduld hebben en de juiste stappen zetten.
Tegenwoordig is dat heel anders: wie hogerop wil komen moet zelf erachter zien te komen hoe hij zijn carrière ontwikkelt. Soms krijg je feedback over je functioneren in je huidige functie, maar duidelijke aanwijzingen over de gewenste vaardigheden en competenties voor een volgende stap in je loopbaan blijven vaak uit. Als je wel inzicht hebt in je ontwikkelpunten en daaraan hebt gewerkt, dan nóg is het mogelijk dat je door een kandidaat van buiten de organisatie wordt gepasseerd. Onduidelijkheid troef dus. Veel mensen worden er radeloos van!
Met dit boek geeft John Beeson inzicht in de criteria die organisaties hanteren bij beslissingen over topbenoemingen. Beeson heeft meer dan dertig jaar ervaring als executive coach in het Amerikaanse bedrijfsleven. Zo heeft hij inzicht gekregen in de benoemingsprocessen en doorslaggevende factoren voor een succesvolle loopbaan. Volgens Beeson zijn de volgende factoren doorslaggevend voor de selectie en benoeming van topfunctionarissen:
- vermogen tot strategisch denken
- sterk managementteam kunnen bouwen
- visie kunnen implementeren
- innovatie stimuleren
- multidisciplinair werken
- hebben van executive allure
Beeson heeft dit boek geschreven met twee doelen voor ogen: om mensen te helpen bij de opbouw van hun loopbaan en om het geven van duidelijk feedback te bevorderen. Daarin slaagt hij ruimschoots: hij geeft voor ieder criterium praktische aanknopingspunten voor ambitieuze mensen om aan de slag te gaan. Tegelijkertijd geeft hij beslissers (bestuurders, HR-directeuren en recruiters) handvatten om hun buikgevoel of intuïtie te verduidelijken en te vertalen in concrete feedback aan potentiële kandidaten.
Het boek is makkelijk leesbaar en rijk gevuld met voorbeelden, zowel van managers die succesvol hogerop kwamen als van mensen die er niet in slaagden de top te bereiken. Het boek is Amerikaans van oorsprong, maar ook uitstekend herkenbaar voor de Nederlandse situatie. Een leuke toevoeging: met behulp van een code is het mogelijk gratis het boek als e-book te downloaden.
(Yolanda van Heese – coach en organisatieadviseur)
U doet het maar
U doet het maar. Ethiek en ethos in arbeid en loopbaan.
Aart Kooreman (red.). Pearson, 2009. ISBN 978 90 265 2224 6
Ongeacht de ethiek die professionals voorstaan, worden ze gedwongen tot bepaalde uitkomsten. In het boek hebben ze het dan over beslissingen in de sociale zekerheid, school- en beroepskeuze, loopbaanbegeleiding, persoonlijke ontwikkelingsplannen, outplacement enzovoort. De managementdoelen zijn aantallen, doorlooptijden en kosten, niet ‘hoe het werk gedaan wordt’. De professional dient steeds opnieuw zijn grenzen vast te stellen, waarbij hij vaak zelf ervaart dat de vrijheidsmarges in zijn handelen steeds kleiner worden.
Het boek beperkt zich tot de loopbaanprofessionals en aanverwante beroepsgroepen. In elf hoofdstukken wordt door diverse auteurs (per hoofdstuk (een) andere auteur(s)), soms aan de hand van voorbeelden, besproken welke normen en waarden men tegen kan komen.
Arbeidsethos en arbeidsethiek. Hoe gaan we daarmee om, houden we ons aan de protocollen, en gaan we niet voorbij aan onze eigen ethiek? Hoe bepalen we een gulden middenweg, of gaan we voor onze ethiek en weg met de protocollen? Al deze aspecten worden behandeld.
Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een samenvatting, discussie of verantwoording van de auteur van het hoofdstuk en het onderwerp dat besproken is. Daarnaast is er een literatuurlijst, en in sommige gevallen nog een extra bijlage die de ingenomen stelling van de auteur zoals uiteengezet in het door de auteur beschreven hoofdstuk ondersteunt. In het ‘Tot slot’ wordt ingegaan op de vraag waar de discussie over ethiek en ethos in arbeid en loopbaan toe kan leiden.
Het doel van dit boek is om de professional, de lezer handvatten aan te reiken die zij in de praktijk van alledag kunnen toepassen. Iedere professional die door het bovenstaande nieuwsgierig is geworden raad ik aan om het boek in ieder geval te lezen.
(Gerry van Tol – coach en trainer)
Winst uit wijsheid
Winst uit wijsheid. Met plezier langer doorwerken dankzij Wisdom Management.
Anton van Schendel & Ton Creyghton. Wisdom Academy, 2012. ISBN 978 90 857 0946 6
Dit boek zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor de huidige economische crisis. Het is een verademing om te lezen, ‘oud’ is nu eens geen synoniem voor ‘afgeschreven’. De visie die in dit boek beschreven is, vergt een ommekeer in ons denken en in ons handelen in heel onze maatschappij. Echter, de huidige politiek legt ons al op dat we langer door moeten werken. En juist met deze manier van denken is dat geen straf meer, maar een plezier.
In wezen is het boek het verhaal van de eerste werkdag van Jan Willem, 56 jaar, die tot zijn grote verbazing aangenomen wordt als recruitment manager in een bedrijf wat Wisdom Management toepast en propageert. Het boek gaat over wat Wisdom Management is. Wisdom (= wijsheid) is volgens dit boek het geheel van kennis en vaardigheden verrijkt met ervaring en levenswijsheid. Wisdom Management is een nieuwe visie op leeftijdsbewust personeelsbeleid die de toegevoegde waarde van de individuele oudere mens centraal stelt. Oudere werknemers worden niet gezien als een kostenpost, maar als winstgevende factoren.
Jan Willem krijgt deze dag uitleg over wat Wisdom Management is, de visie op Wisdom Management, implementatie en verankering en over de Wisdom App en de Wisdom Academy. Ook hoor hij hoe klanten Wisdom Management ervaren en wat de winst ervan is.
De positiviteit straalt door het hele boek. Het boek leest prettig. Af en toe lijkt het allemaal erg onrealistisch, echter, de onderbouwing van de auteurs maakt dat hun visie best nabije toekomst zou kunnen zijn. ‘Oud’ ben je in onze huidige maatschappij al snel. En ‘oud’ is onze huidige maatschappij iets wat je niet wilt zijn. Want dat is lastig en duur. ‘Jong’ zijn is veel meer in.
Het toepassen van Wisdom Management in heel onze maatschappij zou een mooie brug zijn tussen ‘jong’ en ‘oud’. Het in zijn waarde laten van iedereen en juist gebruik maken van de kwaliteiten die samengaan met leeftijd. Het aandacht geven aan de ouderen gaat bij Wisdom Management ook niet ten koste van de jongeren. Iedereen lijkt zich juist meer gewaardeerd te voelen en komt daardoor tot betere prestaties. “Met plezier langer doorwerken” klinkt veelbelovend en dit boek is meer dan de moeite waard om te lezen!
(Saskia Stekelinck – coach)
Generaties! Werk in uitvoering
Generaties! Werk in uitvoering.
Aart Bontekoning. Mediawerf, 2012. ISBN 978 94 904 6321 2
De leeftijdsopbouw in organisaties verandert. De Babyboomers stromen de komende jaren uit en Generatie X, met de Pragmatische Generatie in het kielzog, neemt de leiding over. Tegelijkertijd komen de volgende generaties, Y en Einstein, op de arbeidsmarkt en daarmee ook de organisaties binnen. Net als de voorgaande generaties brengen ook zij hun eigen waarden mee.
Met iedere nieuwe generatie ontstaat een verschuiving in cultuur binnen organisaties. Omgangsvormen, leiderschapsstijlen en omgevingsfactoren vormen een eigen cultuurpatroon waar iedere generatie een heel eigen specifiek cultuurpatroon met zich meebrengt. Dat dit niet altijd soepel in elkaar overgaat, spreekt bijna voor zich.
Aart Bontekoning geeft in dit boek een helder inzicht in hoe generaties cultuur veranderen. Dat doet hij allereerst door te beschrijven wat een generatie is en hoe cultuur gezien wordt in diverse onderzoeken. Ook verandering in leiderschap komt hierbij aan bod. Het proces van generatiewisseling met de effecten en dynamiek tussen de generaties beschrijft hij vervolgens uitgebreid en dit wordt geïllustreerd met een handig overzicht.
Iedere generatie wordt beschreven door de kenmerkende zaken weer te geven, inclusief de kritiek vanuit de andere generaties. Bontekoning geeft een volledig beeld door weer te geven waar generaties vandaan komen, wat hen heeft beïnvloedt en uit welke tijdgeest zij komen. Dit geeft meer achtergrond en kweekt daardoor meer begrip vanuit de andere generaties.
Naast het inzicht in de specifieke generaties, is in het boek tde ontwikkeling vab de levensloop in zijn algemeenheid verwerkt. De plek in de levensloop heeft immers ook invloed op het werkende leven en daarmee op cultuuraspecten.
Een significant deel van het boek wordt besteed aan de dynamiek tussen generaties en trends en hiermee biedt het boek ook een aantal praktische handvaten. Vraagstukken die hier besproken worden zijn onder andere: welke factoren zijn van invloed, wat werkt (contra)productief, waar zitten spanningen, hoe kunnen generaties gebruik maken van intuïtiesignalen voor actief leiderschap en welke factoren kunnen samenwerking tussen generaties beïnvloeden? De sociale trends die Bontekoning beschrijft, zijn gebaseerd op videoanalyses van generaties aan het werk in diverse Nederlandse branches. Hij heeft hieruit zeven trends gedestilleerd die goede inzichten geven in bevorderende en belemmerende factoren in samenwerking en interactie tussen generaties.
‘Generaties! Werk in uitvoering’ is een prettig leesbaar boek gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken. De grafieken en tabellen geven een duidelijk overzicht van wat in de tekst beschreven wordt. Zeer interessant voor iedereen die meer inzicht wenst in hoe generaties werken en hoe hiermee om te gaan.
(Angela Koolmees – adviseur transitiemanagement)