Welkom chaos
Het hindoeïsme kent een belangrijke Drie-eenheid uitgedrukt in drie goden: Brahma, Vishnu en Shiva. Eenvoudig vertaald gaat het over de voortdurende cyclus in het leven van creëren, handhaven en vernietigen. Op dit moment is het leven voor velen onvoorspelbaar, ingewikkeld en vallen zekerheden weg. Hoe toepasselijk is het dan ook om ons in deze uitgave te verdiepen in het thema Chaos. Chaos in de wereld om ons heen en binnen organisaties, maar ook binnen relaties en het individu.
Harold Janssen opent deze uitgave met zijn visie op de chaos in de huidige wereld en geeft een leerzame inleiding over de chaos- en complexiteitstheorie. Hij schrijft over deze tijd: ”We betreden de exotische wereld van de chaostheorie. Waar, als je goed luistert, de goede vragen stelt, beide denksystemen (ratio en intuïtie) aan het werk zet… waar de kleinste gebeurtenis een mega verandering kan veroorzaken.“ Jesse Segers, directeur Sioo, geeft inzicht in crisisleiderschap en leiderschapsdilemma’s en het belang van een ‘holding space’. Hoe teams kunnen floreren, zelfs bij deze zogenaamde wicked problems, beschrijft Jef van den Hout in zijn artikel.
Relatietherapeuten Sonja en Roel Bouwkamp zien spanning in een relatie ontstaan door een disbalans tussen polariteiten; wanneer het gelijk van één van beide polariteiten wordt nagestreefd. “De kern van een goede en duurzame relatie is dat je jezelf en de ander in alle aspecten – de leuke en de nare – leert kennen en aanvaarden.” In het artikel over de chaos in een hoogbegaafd brein wijst Ericka Kuyters ons op de mooie metafoor van Paula Prober. Prober ziet hoogbegaafden als mensen met een ‘regenwoudbrein’ en vergelijkt mensen met ecosystemen. Sommigen lijken op weides, anderen op woestijnen, weer anderen op bergen en sommigen op regenwouden. Al die landschappen zijn op hun manier mooi, als ecosysteem ingenieus en leveren een waardevolle bijdrage aan het geheel. Regenwouden zijn de meest complexe systemen.”
Zoals de Drie-eenheid al aangeeft volgt na een tijd van chaos een tijd van nieuwe kansen en creëren. Nieuwe innovaties en samenwerkingsverbanden kunnen ontstaan. Om te creëren moet je eerst leegte creëren in je hoofd. Staat je huis vol of is je hoofd vol dan is er weinig of geen lege ruimte. Ruimte die nodig is om nieuwe ideeën te verzinnen, te leren en te ontdekken, stelt Irene Lancker, professional organizer.
Martijn van Oorschot, antropoloog en kunstenaar, gaat in op de tegenstellingen die hij ontmoet in de chaos van het creëren.
Tot slot wil ik wijzen op het beeldverhaal van Carla Knötske. Zij verbeeldt op haar manier de cirkel van het leven en besluit met: “Chaos laat zien wat ons staande houdt, wanneer al het andere wegvalt.” Prachtig!
Veel leesplezier.
Janet Rienties
Hoofdredacteur Tijdschrift voor Coaching
janet@tvc.nl
INHOUD
CHAOS
BESCHOUWING
Hoe een beet van een vleermuis…, Harold Janssen
INSPIRATIE
Creëren en coachen, Martijn van Oorschot
BEWUSTZIJN
Leert het coachen van de coronacrisis? Janet Rienties
IK-ANDER
OPINIE
Muziek verbindt hoofd en hart, Michiel Soeters & Angeline Schoor
VISIE
In gesprek met Sonja en Roel Bouwkamp over chaos in relaties, Ericka Kuyters
OPINIE
Chaos in je huis? Het gaat over meer dan je spullen, Irene Lancker
ACHTERGROND
Chaos in je hoofd, Ericka Kuyters
COLUMN
Leve de chaos! Karen Walthuis
ORGANISATIE
OPINIE
Orde scheppen in chaos met teamflow, Jef van den Hout
BESCHOUWING
Werken met het systeem, Mieke Reidinga & Yvonne Burger
COLUMN
Chaos, Yvonne Burger
BESCHOUWING
Coachen van groepsontwikkeling bij interprofessionele teamss, Jerôme van Dongen & Wim Goossens
MAATSCHAPPIJ
UIT DE BOEKENKAST
Wij, Jevgeni Zamjatin, Sijtze de Roos
OPINIE
Waarom kwartiermakers juist nu zo belangrijk zijn, Jorinde Voskes, in samenwerking met het Kwartiermakersgilde
WETENSCHAP
Leiderschapsdilemma’s en het belang van een holding space, Jesse Segers
BOEKBESPREKING
Michiel de Ronde over de betekenis van mythen, sprookjes en gedichten, Sijtze de Roos