Nieuws uit London
Nu en dan zal ‘onze correspondent’ uit Londen haar ervaringen met u delen over werk en loopbanen in de hoofdstad van onze buren aan de ander kant van de Noordzee. Hier haar eerste bijdrage.
Londen is een waar Mekka voor banenzoekers. Een metropool waar alles wat je je maar kunt wensen te vinden is: van enorme multinationals tot piepkleine bedrijfjes gespecialiseerd in rubberen ventieldopontwerpen. Helaas betekent dat niet dat al die banen ook op straat liggen. Integendeel. De wereldstad en de glorieuze loopbaan die er in menig droom mee gepaard gaat, maakt dat er zich jaarlijks honderdduizenden immigranten vestigen, hopend op een succesvolle toekomst.
Door die overvloed aan aanmeldingen moet iedere sollicitant net zo hard vechten voor een vacature als in mijn eigen woonplaatsen Groningen en Utrecht. De recessie sloeg hier dan ook hard toe. Plots zag een flinke groep kersverse ex-werknemers zijn sollicitatiebrieven op een stapel verdwijnen die tot dan toe vooral gevuld was met de standaard groep buitenlandse werkzoekers die de taal nog niet helemaal onder de knie had. Zo kwam het bijvoorbeeld dat er voor de baan van afwasser in de bar waar ik werkte gekozen moest worden uit ruim tweehonderd aanmeldingen. Zelf had ik mijn toenmalige job als barvrouw te danken aan het feit dat ik persoonlijk mijn cv kwam afleveren en meteen mocht plaatsnemen voor een gesprek, omdat geen van de managers zin had om de berg sollicitaties door te nemen.
Ondanks dat sta ik vierkant achter mijn openingszin. Wie goed zoekt en hard zijn best doet, kan hier beslist de baan van zijn dromen vinden, juist vanwege de enorme diversiteit. Via de grotere vacaturesites, uitzendbureaus en websites als Gumtree zijn de vacatures te vinden die voor iedereen beschikbaar zijn; wie zich aanmeldt bij gespecialiseerde websites kan specifieker zoeken. In een land waar de naam van de universiteit belangrijker is dan de vakken die je gevolgd hebt, biedt het welbekende ‘old boys network’ een goede kans op een nieuwe baan, maar dankzij websites als LinkedIn en nieuwe, hippere manieren van sociaal netwerken is er voor iedereen wel een via-via-vacature.
In een grote stad als Londen is er nou eenmaal cumulatief meer vraag naar alles wat je maar kan bedenken. Vriend F., die in Nederland voorzichtig aan een mediacarrière bouwde, krijgt hier bij de BBC de kans van zijn leven omdat Britten de Nederlandse televisie dankzij Big Brother vrij hoog hebben zitten. Vriend R. mag alle Britse bussen voorzien van filmposters, omdat zowel de hoofdkantoren van alle grote filmmaatschappijen als het hoofdkantoor van het openbaar vervoer in de hoofdstad gevestigd zijn. Ik ben zelf nog meer met mijn neus in de boter gevallen: in mijn huidige baan komt mijn Nederlandse achtergrond samen met mijn Britse toekomst en mag ik zowel schrijven als vertalen - de perfecte combinatie van mijn twee studies. Dat was me in Groningen en Utrecht nooit gelukt.
Janneke de Jong (26) schrijft, woont en werkt in London. Voor LoopbaanVisie neemt ze de Britse banenmarkt onder de loep. Van de voorliefde voor bureaucratie tot bier bij de lunch - alles wat u moet weten om carrière te maken in Groot-Brittannië. www.janneke-de-jong.com