Nooit meer wachten…
Sociale media: een prachtig fenomeen dat niet meer is weg te denken uit onze samenleving. Er wordt veel over gedacht, veel over gesproken. Niemand is tegen sociale media, echter de wijze van gebruik roept af en toe heftige discussies op. Graag zou ik willen, dat u ophoudt met klagen. Het is fijn als ook u met de tijd mee kunt gaan.
We lezen van alles over tegenvallende schoolprestaties van vooral jongens, akelige bangalijsten, en de enorme toename van het aantal verkeersongelukken bij op schermpjes turende fietsers. De schuld van sociale media? Het is fijn wanneer u wilt stoppen om u over deze dingen zorgen te maken. Het hoort nu eenmaal bij deze tijd. U ergert zich aan uw bezoek, dat tijdens de heerlijke maaltijd en het goede gesprek halverwege een zin ophoudt met praten om een zojuist binnengekomen boodschap te beantwoorden. U claxonneert uiterst ongeduldig naar de eigentijdse bestuurder, die voor het verkeerslicht meent nog snel even iets met zijn of haar sociale-media-apparaat te moeten doen, en daardoor een gat laat vallen van tientallen meters… Graag wat meer geduld, dat wil ik van u vragen.
We kennen allemaal de collega die ons een vraag stelt, en als we het antwoord willen geven, ondertussen even een berichtje bekijkt. Als u stopt met spreken, kijkt hij wat verbaasd op van het schermpje, met gewoontegetrouw de uitspraak: “Praat maar door, hoor, ik kan wel twee dingen tegelijk …” Multitasking? ‘Time slicing’ zal men bedoelen. Het snel afwisselen van de aandacht. Het is beter wanneer u hierover geen discussie start. U spreekt nog over ‘toewijding’, ‘fatsoen’, ‘oprechte aandacht’ en ‘respectvol’? Alstublieft, pas u aan, u bent wellicht wat ouderwets.
Waar ik mij daarentegen zorgen over maak… het fenomeen ‘wachten’ bestaat voor velen van ons niet meer! ‘Wachten’ hoort sinds de vroegste historie bij mens en dier. Het leidt tot een speciale, en helaas steeds zeldzamer wordende, geestestoestand. Het kan leiden tot verveling, het krijgen van een gedachte of idee, het ophalen van een herinnering, het terugdenken aan iets moois of naars. Wachten kan leiden tot bezinning, tot ideeën, tot verwerking. Tot fantaseren en dromen, tot genieten van iets kleins. Voor het eerst in de historie zijn er vele, vele mensen, die nooit meer hoeven te wachten. Het kleinste moment van wachten wordt ogenblikkelijk gevuld, mits we met onze apparaten natuurlijk goed connected zijn. Wat gebeurt er met de complexe menselijke geest wanneer wachten niet meer bestaat? Over een jaar of tien zult u het weten...
Herman Koster is eigenaar/oprichter van Demovides B.V., een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van serious games voor organisatie-, cultuur- en mensverandering. Daarnaast houdt hij lezingen, en geeft hij workshops voor management. www.demovides.nl