Hebben de meeste organisatoren moeite met het vol krijgen van meetings, voor het NVO2- en NVPcongres ‘Anders leren, anders werken!’ had de zaal gezien het aantal aanmeldingen wel twee keer zo groot mogen zijn. Het was extra fijn als je bedenkt dat ze voor het eerst sámen een congres organiseerden vanuit de gedachte dat personeelsfunctionarissen en opleiders elkaar ook wel eens inhoudelijk willen spreken, zonder dat er meteen zaken gedaan moeten worden. Juist het inhoudelijke karakter, ontdaan van commerciële bedoelingen, verenigingswaardig, smaakte naar meer. Voor iedereen die er niet bij kon zijn volgt hier een impressie.
Aftrap door twee directeuren
Rob van den Hurk (NVP) en Janneke Schenning (NVO2) trapten samen af. Twee verenigingen die zich beide bezighouden met mensen in organisaties. Doel van de middag: de kracht van de HRD-professional meer benutten door samen te werken aan actuele vraagstukken en zo kennis en vaardigheden te vergroten. Om los te komen van de wijze waarop veel organisaties nu nog werken, kozen zij ervoor Jaap Peeters te vragen de boel wat wakker te schudden. Hij is bekend geworden met boeken als ‘Intensieve menshouderij’ en zet zichzelf graag neer als bedrijfsactivist. Hij prikkelt,daagt uit en zorgt er met veel plezier voordat de zaal op scherp staat. Zijn visie op Het Nieuwe Werken vat hij samen met de kreet: “Wie het weet mag het zeggen!” Wat wezenlijk anders is dan het credo dat nu vooral in organisaties geldt: de leidinggevende mag het zeggen. We staan, volgens Jaap, dan ook aan de vooravond van een belangrijke verandering. Werd in 1863 de slavernij afgeschaft, nu staan we op het punt de loonslavernij vaarwel te zeggen en daarmee de wijze van organiseren zoals we die tientallen jaren gekend hebben. Zijn appel is even dwingend als aantrekkelijk: stop met de mooiste jaren van je leven te vergooien in organisaties die niets van je vragen dan enkel wat zij je willen laten doen en kies voor werk dat ergens over gaat, dat relevantie heeft. Ga voorbij de regels en neem de regie weer zelf in handen. Met deze aanstekelijk gebrachte boodschap op het netvlies gingen de deelnemers vol vertrouwen de workshoprondes in.
Kick it!
Rabobank zet in op eigen verantwoordelijkheid voor leren als natuurlijk onderdeel van professionaliteit. Dit klinkt eenvoudig, maar wie een beetje weet hoe de organisatie van de Rabobank in elkaar steekt, weet dat de Rabobank met het programma KICK behoorlijk revolutionaire stappen heeft weten te zetten. Binnen een coöperatieve bank als de Rabobank Nederland is uitvoering van de (opleiding)behoeften van lokale kantoren centraal geregeld. Marion van Egmond vertelde in de workshop ‘PE anders aangepakt’ openhartig over het pad dat de Rabobank heeft gelopen vanuit de idee dat je van mensen een volwassen leerhouding kunt verwachten als je hen daarin vertrouwt, of zoals ze het treffend verwoordde: “Permanente Educatie is een houding.” Juist in een volwassen arbeidsverhouding mag je erop rekenen dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen carrière en doorlopend werken aan hun inzetbaarheid voor die organisatie. Marion ziet het als haar taak deze leerhouding zo optimaal mogelijk te faciliteren. Hiervoor ontwikkelde zij, met haar team, KICK: een nieuwe manier van leren die professionals van de Rabobank de kans geeft hun eigen opleidingsprogramma samen te stellen gedurende drie dagen. KICK staat voor Klant, Interactie, Competenties en Kennis. Deze elementen komen terug in het aanbod dat plaatsvindt op drie manieren:
- Een lezing – overdracht van kennis door expert, type hoorcollege.
- Een workshop – twee uur lang kennis toepassen via twee verschillende werkvormen in groepen van vier tot vijftien deelnemers.
- Een ontmoeting – kennis en ervaring uitwisselen met en direct leren van experts in groepen van maximaal tien deelnemers gedurende een uur.
Op deze manier kan iedere deelnemer een aantrekkelijke mix maken tussen luisteren, actief bezig zijn en intensief discussiëren. De programmaonderdelen zijn onderling uitwisselbaar, zodat ze telkens haarscherp aansluiten bij actuele ontwikkelingen. KICK vindt nu voor het vierde jaar plaats en wordt hoog gewaardeerd door deelnemers. Marion sloot haar betoog af met het statement dat de winst van KICK wat de Rabobank betreft vooral moet liggen in het antwoord dat deelnemers geven op de vraag: “Wat gaat jouw klant van KICK merken?”
Sociale media: hoe maak je leren nog effectiever en aantrekkelijker?
Tussen beide workshopsrondes door laafde het publiek zich aan allerlei aanbieders op het terrein van sociale media en leren. Van het gebruik van filmpjes via YouTube tot online leren met een trainer voor de webcam. Het moge duidelijk zijn dat het trainersvak spannende tijden tegemoet gaat!
In goed gezelschap
De workshop van Anke Brockmöller van GITP gaf een mooie historische kijk op anders leren. Al sinds de middeleeuwen zijn we bekend met de meester-gezelrelatie op de werkplek. Daarbij heb je al snel de associatie van een smid die zijn gezel leert smeden, maar bij professionals is het natuurlijk net zo goed toepasbaar. Een ervaren advocaat neemt zo een gezel onder zijn hoede en leidt hem op. Het gaat vaak om een intensieve lange-termijnrelatie die, zeker met de huidige generatie, ook wederkerig kan zijn. Denk maar aan alle nieuwe media en de moeite die de wat ouderen hebben om ontwikkelingen bij te benen. Organisaties kiezen voor meester- gezelleren omdat ze graag kennis willen behouden en verspreiden. Via de ontwikkeling van de gezel wordt het vak een op een overgedragen. Dit is vooral van belang wanneer er in de organisatie veel impliciete kennis is, belangrijke medewerkers op het punt staan de organisatie te verlaten of wanneer men talenten echt aan zich wil binden en eigen kleur wil meegeven. Anke heeft samen met Geert Sanders en Mathieu Weggeman een boek geschreven waarmee je praktische invulling geeft aan meester-gezelrelaties: ‘In goed gezelschap’.
Dit smaakt naar meer
Zoals de middag begon, werd hij ook afgesloten. Rob van den Hurk en Janneke Schenning vatten het goed samen: deze samenwerking en deze mensen bij elkaar gebracht rond inhoudelijke thema’s: dat gaan we vaker doen! Houd de aankondigingen goed in de gaten, want voor je het weet zit het weer vol.
Margreeth Kloppenburg is zelfstandig adviseur, trainer en auteur van onder andere ‘Eerlijk Scoren! De professionele balans tussen target en integriteit.’