De Galan School voor training (21 september 2012)
Train de Trainer Dag
Het beste van de Galan …
… is volgens velen de eenvoudige en doeltreffende methode waarmee deelnemers stapsgewijs nieuw gedrag aanleren. Ik heb dat op uitnodiging van Karin de Galan ervaren in Wageningen.
Leren en lachen
Mijn eerste workshop is ‘Confronterend starten met spelvormen’. Met een groep van achttien deelnemers gaat Roderik Bender aan de slag met de theorie en de praktijk. Zelf ervaren staat centraal. “In hele korte tijd veel leren en veel oefenen”, hoor ik iemand zeggen. Een oud-deelnemer aan een van de trainingen herkent opnieuw de kenmerkende “logische opbouw die direct toepasbaar is”. De groep deelnemers doet actief de oefening blindemannetje en heeft veel lol. Samen lachen zorgt ervoor dat deelnemers in de flow raken – volgens De Galan een voorwaarde om samen te leren.
Praktische tools
Na een voortreffelijke lunch ga ik naar de workshop ‘Werken met de successpiraal’. Alice Zandbergen geeft een korte introductie van het model dat zij typeert als “eenvoudig, mooi compact en begrijpelijk”. Vervolgens moet ze een grote groep instrueren en aan het werk zetten. Dat blijkt nog niet mee te vallen met veertig deelnemers die zelf ook trainer zijn. Na een herhaalde uitleg en eigen interpretaties door de groepjes gaan we eindelijk aan de slag met de tools die Alice ons aanreikt “Deze aanpak zet je als trainer op scherp”,zegt iemand die de Galan heeft leren kennen door het lezen van haar boeken.
Oog voor detail
De routebeschrijving naar theater Junushoff in Wageningen is heel compleet. In de hal van het theater heten de trainers van de Galan je welkom, kun je je jas afgeven en verwijst de gastheer van het theater je naar de bar waar je het snelst koffie krijgt. De (zaken)partner van Karin zegt: “We willen het op onze manier doen, het beste eruit halen.” Het programma begint precies op tijd en ook de andere trainers van De Galan komen de belofte na om hun workshops op tijd beginnen en eindigen.
Checklist
Geen training van de Galan zonder checklist. Over feedback geven zegt ze bijvoorbeeld: “Noem een plus voor de acceptatie, een min voor de herkenning en vertaal de min in een tip. Wat wordt mijn feedback op deze train de trainer dag als ik deze checklist gebruik?” Plus: het was een goed georganiseerde dag voor trainers waar inhoud en netwerk centraal stonden. Min: te veel deelnemers aan een workshop kost veel instructietijd, waardoor de opbrengst niet optimaal is. Tip: organiseer volgend jaar weer zo’n inspirerende professionaliseringsdag