Verslag van de Wereld AI Conferentie in Gent van 25 t/m 28 april
Meer dan zeshonderd deelnemers uit 45 landen, vier dagen conferentie (plus twee dagen pre-conference) met veertien keynote speakers in negen plenaire sessies, 41 workshops, tien paper-presentatiesessies (met drie à vier presentatoren per sessie), plus een poster-exhibition en een boekentafel met een indrukwekkend aantal Nederlandstalige AI-literatuur. De statistieken laten er geen twijfel over bestaan dat Appreciative Inquiry tot een volwassen methode is uitgegroeid met een wereldwijd zeer actieve community van practitioners. Volgens David Cooperrider, die naast een stoomcursus AI tijdens de pre-conference ook de openingsspeech hield, zijn inmiddels meer dan driehonderd toepassingsgebieden van AI gedocumenteerd.
Dat het echter tijd is voor een volgende ontwikkelstap in AI, voelde menig practitioner al in de eigen praktijk aankomen. Veelal wordt AI namelijk nog steeds geassocieerd met ‘het positieve’; daarom was het conferentiethema ook zo goed gekozen: ‘ Scaling up the generative power of AI .’ Als er één boodschap overkwam op deze inspirerende dagen, dan is het dat het bij AI om veel meer gaat dan slechts happyclappy, feel-good positiviteit. Zo kreeg de openhartige opmerking van Gervase Bushe in zijn keynote met Ron Fry op de laatste conferentiedag ook een lang applaus van herkenning: “I had a meeting with a client where we talked about peak-moments of energy, about positive experiences ... and it was simply awful. Do you recognize that?” Om een echte transformatie voor elkaar te krijgen, moet je volgens Bushe en Fry de realiteit reframen en mensen prikkelen en verrassen. Soms is hiervoor een positieve verwoording van de situatie of ambitie al voldoende, maar soms is juist een prikkelende of provocatieve stelling doeltreffender. “Het doel van een AI-interventie is altijd een transformatie; een generatieve beweging op gang te brengen”, aldus Bushe en Fry. In de praktijk vertaald, betekent dit dat mensen die vóór een interventie aangeven het eigenlijk ‘te druk’ te hebben, daarna energie en tijd overhebben om aan de slag te gaan. Het balletje wordt opgepakt. De oranje kiem van het conferentielogo begon voor mij dan ook gedurende de week steeds meer op een vlammetje te lijken... De WAIC een ‘conferentie’ te noemen zou wat er werkelijk gebeurd is tekortdoen. Ik stem dus helemaal in met taalgrootmeester Cees Hoogendijk, die in zijn dagelijkse column in de conferentiekrant schreef: “Wouldn’t you agree that the WAIC is in fact a learning environment inviting us to practice the art of high quality relational craftsmanship?”
Over World Appreciative Inquiry Conference
Nieuwsgierig? Meer informatie staat op de officiële website www.2012waic.com. De verslaglegging van de conferentie laat niets te wensen over: er zijn webcasts van de keynotes in volle lengte te zien, podcasts van de dagelijkse conference radio te beluisteren en op de bijbehorende facebooksite staat een groot aantal foto’s. Via de blog kunt u doorklikken naar online artikelen waaraan in de keynotes gerefereerd werd. De volgende World AI Conference vindt plaats in Zuid Afrika in 2015.
‘Waarderen’ en ‘positiviteit’ zijn twee verschillende dingen. Ze worden ten onrechte door elkaar gehaald. Met AI waardeer je wat er is om een transformatie op gang te brengen. Soms zijn hiervoor provocatieve en prikkelende stellingen geschikter dan het analyseren van positieve uitschieters. Bushe en Fry lieten de toehoorders dit persoonlijk ervaren: “Met welke vraag kunnen we meer mensen in beweging krijgen om een rol te spelen bij de voorbereiding van de volgende conferentie?” “Tell me about a peak-experience you had in the last days. What was the most energetic moment at this conference? When did you feel most connected and inspired?” Of: “Tell me about the most provocative experience you had at this conference. When did you feel most challenged? When were your values confronted or stretched? When were your emotions provoked or your choices questioned?” Een generatieve vraag verrast, spreekt hoofd en hart aan en prikkelt mensen om met elkaar in gesprek te gaan.
Heike ondersteunt (management-)teams en HR om het herkennen en ontwikkelen van talent in de eigen organisatie op de kaart te zetten. Appreciative Inquiry is de rode draad in haar werk. www.entalent.nl