INHOUD THEMA 'CONTEXT' (juni 2009)
- Coachen zonder context is onmogelijk, Annette Man-Mul en Alex Engel
- De geschiedenis herschreven, Francine ten Hoedt
- Soto ajam of kippensoep, Marlies van der Linden
- De confrontatie als meetingpoint, Annette Man-Mul
- Faalfactoren en valkuilen bij het coachen van medewerkers, Carolien de Monchy
PRAKTIJK
- Alles draait in wezen om loyaliteit, Annette Man-Mul en Herbert te Velthuis
- Kracht van de coachee, Marjo Korrel
- Wim Schreuders, DWI, Theo van Mulken
- Versnelling van teams aan de top, Pleuntje van Meer
- Steun en toeverlaat, Mirjam Diatlowicki, Jens van der Heide, José Mark, Martijn Meima
METHODIEKEN
- Emotional Freedom Techniques, Gabriëlle Rutten en Yvonne Toeset
- De kracht van wandelcoaching, Judith Zadoks
- Sociale Netwerkstrategieën, Marian Sijben & Riny Moonen
- Leerstand creëren, Fer van den Boomen, Marcel Hoonhout en Rinies Merkies
- Weg met die PowerPoint!, Mariëlle Daemen
ACTUALITEITEN
- Coachen is samenwerken, Frank van der Mijn en Theo van Mulken
- Inzicht in het rendement van coaching, Willeke Lankamp, Hidde Santman
- T-maatjes
- Recensies
- Lezerscolumn
- Forum
De kracht van de context
De Dag van de Coach is net achter de rug. Het was wederom een zeer inspirerende dag waar (nieuwe) kennis werd gedeeld. Met veel energie en enthousiasme onthulde Ben Tiggelaar op deze dag enkele geheimen voor effectieve coaching. Zo vertelde hij dat maar liefst 30 % van het effect van therapie (en dit geldt wellicht ook voor coaching…) afhangt van de relatie tussen de coach en de coachee. Over context gesproken! Dat de context van invloed is, is een open deur. Maar hoe groot die invloed is, wordt misschien wel onderschat.
In dit nummer hebben we de context vanuit verschillende standpunten benaderd. Van macro naar microniveau. We zijn begonnen om coaching vanuit landelijk perspectief te bekijken. Wat is het meetbare effect van coaching? Levert het de organisatie c.q. samenleving iets op? Op het volgende niveau kijken we naar coaching binnen een organisatie. Wat zijn valkuilen voor coaching als je de organisatie beschouwt als een sociaal systeem? Waar moet je als coach voor hoeden? Tot slot komt op microniveau de relatie tussen coach en coachee aan bod in het prachtige artikel van Marjo Korrel. Welke relationele aspecten hebben invloed op het coachingstraject? En wat is er binnen de relatie nodig om de coachee in zijn eigen kracht te laten staan? Annette Man-Mul rondt af met een weerspiegeling van de impasse die coaching kan veroorzaken binnen de coach zelf.
Bij coaching wordt de context vaak benaderd als een proleem of lastig gegeven. Wat mij echter meer aanspreekt is de benadering dat je de omgeving ook kunt zien als een hulpbron. Sociale Netwerkstrategieën is daar een goed voorbeeld van. Bij deze methode worden problemen opgelost juist met behulp van het sociale netwerk, zonder ingrijpen van een coach! Deze visie deelt Martijn Aslander, die op zijn eigen, unieke wijze de Dag van de Coach afsloot. Ook hij ziet het sociale en digitale netwerk als een hulpbron met oneindig veel mogelijkheden. Hij pleit ervoor dat mensen meer (digitaal) met elkaar in contact treden. Ergens in je netwerk of in dat van een van je contacten zit iemand die jouw probleem kan oplossen. Martijn heeft zelfs zijn eigen loon afgeschaft en laat de beloning voor een dienst volledig over aan de ander. Om op deze manier te werken of te leven vergt veel moed om vaste kaders los te laten en een grenzeloos vertrouwen in de medemens. Het is vooral deze moed en dit vertrouwen dat ik zo waardeer in deze positieve, hoopgevende benaderingen van de sociale context.
Janet Rienties, hoofdredacteur