Toen we ruim een jaar geleden de thema´s voor 2020 vastlegden, konden we niet vermoeden in welke tijd we nu zijn beland. De eerste keer, Data, Chaos en de Vreemdeling leken destijds vreemde thema’s, maar blijken nu actueler dan ooit. Nadat we over de eerste schrik van deze nieuwe werkelijkheid heen zijn, rijst de vraag naar feiten en data. Wat weten we? Wat is waar en wat is nepnieuws? We hebben meer feiten nodig, we moeten meer meten! Hoe verzamel je goede data? En hoe gebruik je data op een ethisch verantwoorde manier? Allemaal vragen over data die ook gelden voor de coachpraktijk.
Henk Verhoeven, psychodiagnosticus en expert op het gebied van data, hoopt dat naast het face-to-facegesprek en de non verbale informatie ook de gegevens van betrouwbare diagnostische instrumenten gebruikt gaan worden in een coachtraject. Dit kan bijdragen aan een diepgaander begrip van de cliënt en de kwaliteit en de efficiëntie van het traject verbeteren. Anne-Marie Gunnink & Paulien ’t Hoen beschrijven een variant op de socratische dialoog voor het analyseren van datadilemma’s in de coachpraktijk. Middels een kralenspel verbinden zij de wereld van de data met de wereld van de werkelijkheid en zien zij nieuwe kennis ontstaan.
Maar misschien is in de toekomst een ´echte´ coach niet meer nodig. Edwin Steenvoorden beschrijft dat de virtuele coach bij de gratie van big data en algoritmes al een aantal jaren bestaat en dat de reacties van de cliënten zeer positief zijn. De drempel om met een virtuele coach te spreken is lager en de database kan intonaties en woordgebruik beter analyseren en daardoor signalen sneller oppikken. Wordt de coach ingehaald door een avatar?
Natuurlijk staan we ook stil bij de actualiteit. Han van der Horst, historicus en expert in nepnieuws, ziet dat ‘fake news’ door de coronacrisis een enorme vlucht heeft genomen. Hij beschrijft het ontstaan en de enige, eenvoudige remedie: wees transparant! Deze les kunnen we volgens hem nu al leren uit deze crisis. Ronald Wolbink en Sijtze de Roos zijn ook op zoek naar lessen van deze tijd voor de beroepsgroep. Zij delen hun soms prikkelende inzichten en hopen dat u hierover wil meedenken en reageren. redactie@tvc.nl
Tot slot hebben we erover nagedacht wat we als redactie met deze uitgave willen uitdragen. Iedereen blijkt op een eigen manier te zijn geraakt. Deze persoonlijke verhalen willen we delen middels korte columns verspreid door de uitgave. Geen tips of trucks of het duiden van de toekomst, maar het delen van lief en leed om het samen te (ver)dragen en jullie coaches een hart onder de riem te steken.
Veel leesplezier!
Janet Rienties
Hoofdredacteur Tijdschrift voor Coaching
janet@tvc.nl
INHOUD
DATA
BESCHOUWING
Coach ingehaald door avatar? Edwin Steenvoorden
COLUMN
Hoe ik mijn data in formatie zet, Saskia Teppema
VISIE
Leert het coachen van de coronacrisis? Ronald Wolbink & Sijtze de Roos
In deze coronacrisis is de waarheid, je machtigste wapen, Han van der Horst
IK-ANDER
OPINIE
Hoe houd je zicht op werkelijkheid, waarde en wijsheid? Anne-Marie Gunnink & Paulien ‘t Hoen
CASUS
Blijf bij jezelf, Philine Spruijt & Francine ten Hoedt
VISIE
De rol van psychodiagnostiek in coaching, Henk Verhoeven
COLUMN
Data of geen data, dat is de vraag, Karen Walthuis
INTERVIEW
In gesprek met Geraldine Pontenagel, Ericka Kuyters
ORGANISATIE
COLUMN
Online, Yvonne Burger
OPINIE
Data verzamelen met het hart als vertrekpunt, Veronica Waleson
Waarderend teamcoachen als interventie in bestuurs- en directieteams, Mieke Reidinga & Yvonne Burger
INTERVIEW
Ondernemen is weten wat je wil, In gesprek met ondernemer Joop S, Sijtze de Roos
INTERNATIONAAL
In gesprek met Nick Craig over leiderschap en purpose, Klaartje van Gasteren, Marnix Reijmerink & Jakob van Wielink
MAATSCHAPPIJ
UIT DE BOEKENKAST
De meeste mensen zijn andere mensen, Amartya Sen, Sijtze de Roos
BOEKBESPREKING
De juiste vraag, Joris Brenninkmeijer & Mieke Voogd, Sander Trooster
INSPIRATIE
Wie niet weet vindt het antwoord, Michiel Soeters