Onlangs had LoopbaanVisie het genoegen om met Eric Vullers, directeur van uitgeverij Kloosterhof in Neer, van gedachten te wisselen over toeval. Eric is in 1996 begonnen met zijn bedrijf Kloosterhof, acquisitieservices – uitgeverij. In 2004 rolde zijn eerste in eigen beheer uitgegeven tijdschrift van de band: ‘Tijdschrift voor Coaching’. Daarna volgden onder meer ‘LoopbaanVisie’ (2010), ‘Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties’ (2010) en ‘Counselling Magazine’ (2010). Kloosterhof geeft boeken uit, organiseert vakinhoudelijke evenementen en is in 2013 begonnen met de website professioneelbegeleiden.nl, waarop alle door Kloosterhof uitgegeven vakbladen en artikelen te vinden zijn.
Eric hoe ben jij in de uitgeverswereld terechtgekomen?
Door toeval. Na mijn middelbare school moest ik in dienst en werd ik na een interne opleiding van vier maanden ambulancechauffeur bij de geneeskundige dienst van de Ernst Kazimir Kazerne in Roermond. Wij vervoerden regelmatig leden van de Zonnebloem, maar ook militairen die in het weekend met elkaar op de vuist gingen. Hierdoor kwam ik vaak in het ziekenhuis in Roermond. Mijn interesse in verpleegkunde is daar ontstaan. Na mijn militaire dienst ben ik de inservice opleiding verpleegkunde gaan doen. In mijn laatste jaar liep ik stage bij de afdeling oncologie; een zware ervaring voor een 22-jarige. Het ziekenhuis was naar mijn idee een fabriek. De patiënten werden gedefinieerd als een ziekte en niet zozeer als mens. Zo was meneer Pieterse een gebroken heup in plaats van meneer Pieterse. Dit maakte dat ik het roer compleet wilde omgooien. Ik kwam toen in aanraking met een van de eerste computers en wilde graag Wordperfect leren. Er stond een vacature bij een acquisitiebureau in een plaatselijke krant en om te oefenen heb ik een sollicitatiebrief geschreven. Ik ben uitgenodigd voor een gesprek en aangenomen. Totaal iets anders. Van onregelmatige werktijden en een grote verantwoordelijkheid voor mensen, naar regelmaat en verkooptargets.
Van verpleegkunde naar acquisitie. Hoe is jouw loopbaanverder verlopen?
In de vijf jaar dat ik advertenties verkocht voor onder meer de supportersmagazines van de toen nog eredivisieclubs MVV, VVV, Roda JC en Fortuna – mij als voetballiefhebber op het lijf geschreven – heb ik veel gehad aan mijn verpleegkundige opleiding. Ik kon goed luisteren naar wat iemand zei, ook tussen de regels door, en wist de juiste vragen te stellen. Naast mijn werk als acquisiteur kreeg ik ook te maken met het samenstellen van vakbladen; een aantrekkelijk aspect van mijn werk. Op een dag heb ik besloten dat ik dat voor mezelf wilde gaan doen.
Hoe is LoopbaanVisie op jouw pad gekomen?
Bij de start van mijn bedrijf in 1996 voerde ik onder meer de advertentiecoördinatie van het Tijdschrift Loopbaan dat werd uitgegeven door het LDC. Deze titel is overgegaan in het vakblad Switch. De NOLOC herkende zich niet meer in de veranderde bladformule en benaderde Kloosterhof om te kijken of wij in navolging van het Tijdschrift voor Coaching een goed afgestemd vakblad voor de loopbaanprofessional konden opzetten. In januari 2010 is het eerste nummer van LoopbaanVisie verschenen met als thema ‘Kwaliteit’.
Hoe ziet de toekomst van Kloosterhof eruit?
Ik had in 2004 al het idee om beroepsverenigingen met elkaar te verbinden en te kijken naar hun gezamenlijke belang middels nieuwe media. De bladen van Kloosterhof richten zich op loopbaanbegeleiding, coaching, counselling, hrd, onderwijs en organisatieveranderingen. Professioneel begeleiden is de gemene deler van deze thema’s. Met ‘professioneelbegeleiden.nl’ kunnen de verschillende beroepsgroepen gebruikmaken van elkaars vakkennis. Mijn missie met Kloosterhof is om een onafhankelijke verbinding voor de leden van deze beroepsgroepen tot stand te brengen middels het delen van ieders eigen expertise. Je kunt op professioneelbegeleiden.nl per thema artikelen vinden die te maken hebben met jouw vakgebied. Verder heb ik mijn zinnen gezet op een Europees digitaal tijdschrift, waarbij je artikelen kunt downloaden vanuit verschillende Europese landen. Digitaal uitgeven is in mijn beleving deel van het nieuwe uitgeven. De toekomst van Kloosterhof ligt dus in de digitalisering van vakkennis en het blijven verbinden en uitbreiden van de verschillende beroepsgroepen. ■