De Volwassene
Het laatste nummer van 2024 gaat over één van de ego-toestanden en om precies te zijn; de Volwassen ego-toestand. Toen ik mijn 1-0-1 (eerste kennismaking met transactionele analyse (TA) volgde in 2011 vond ik die Volwassene maar een saaie egotoestand, slaapverwekkend zelfs. Iemand die in het hier-en-nu acteert; alles afwegend en overpeinzend. In mijn vervolgopleiding leerde ik steeds meer over de Volwassene en nu 13 jaar later word ik nog steeds geraakt door deze prachtige ego-toestand. Ik mag blijven spelen, kan voedend zijn en leer over structuur. En ik zeg nu: wat een goud heb je in handen als mens als je hier kennis van draagt. In dit nummer schrijven we over die Volwassene en zetten we die centraal zoals jullie dat van ons gewend zijn: in theoretisch perspectief en met praktische toepassing.
Een vervolg vraag voor de lezer is ook ‘welke volwassen voorbeelden heb je in je leven’? Zijn dat je ouders, een buurvrouw, een collega of iemand meer op afstand zoals Maggie Smith om haar humor of Mandela om zijn levenskracht? En hoe ben jij zelf dat voorbeeld voor anderen? Hoe verander je als mens en groeit jouw Volwassene in dit leven en in nieuwe levensfasen? Voor mij is dat de overgang waar ik opnieuw in aanraking kom met mijn door hormonen ‘aangetaste’ Volwassene.
Er zijn weer prachtige artikelen. Imke van Wanrooij die van drama naar invloed beschrijft. Ze schrijft over het activeren van de Volwassene in een team. Ik moest hier denken aan mijn 1-0-1, hoe de leraar tevens psychotherapeut contracteerde: “jullie zijn hier om over TA te leren; het is geen therapie”. Imke activeert de Volwassene in de teams die ze begeleidt. Ze brengt de drama driehoek samen met de cirkel van invloed en concludeert ‘uit het hart gegrepen’: “eigenlijk is alles in TA-taal uit te leggen.” Baldur van Dongen zet je met beide benen op de grond en zet de ervaring centraal. Met zijn boksoefeningen, werkt hij lichaamsgericht. Simke van Oijen presenteert met haar ‘onzichtbare binnenwereld’ een prachtige aanmoediging. Ze moedigt ons aan om deze meer uit te spreken of zoals ze zelf zegt: “Ik probeer me steeds meer te bekwamen in het werken met de impact van de binnenwereld. Dit begint met het bewustzijn van mijn eigen binnenwereld en deze steeds vaker zichtbaar te maken.” Reinier de Weerdt voegt TA en Geweldloze Communicatie samen tot een model dat de Volwassene bevordert.
‘Niemand is een eiland’ is een nieuw boek van Lieuwe Koopmans. Susan kreeg direct een exemplaar om jullie hierover te vertellen. In haar recensie vertelt ze: “tijdens het lezen is het net alsof ik in dezelfde ruimte zit als Lieuwe waarin hij vertelt, uitlegt, laat zien en mij laat ervaren.” Het is de moeite waard om de titel te herhalen: ‘niemand is een eiland’.
Marielle Frumau
hoofdredacteur
INHOUD
- Editorial, Marielle Frumau
- Van drama naar invloed; Een extra optie om uit Spel te komen door te werken met de cirkel van invloed en betrokkenheid, Imke van Wanrooij
- Vind jezelf in de ring, Bokscoaching als lichaamsgerichte benadering, Baldur van Dongen
- De impact van de onzichtbare binnenwereld, En de kracht en complexiteit van cocreatieve TA als middel om hiermee te werken in interacties, Simke van Oijen
- De Peijlen: visueel verhelderend communiceren, Synergie van TA en Geweldloos Communiceren, Reinier de Weerdt
- Boekrecensie: Niemand is een eiland, Susan Prinsen
- TA-nieuws