INHOUD THEMA ‘DRUK DRUK DRUK’ (september 2017)
- De stress te lijf, Wilma de Rek & Witte Hoogendijk
- In gesprek met Thijs Lijster: De vlucht naar Binnen, Sijtze de Roos
- Niet je kop eraf, maar de dop eraf, Chris Rooijakkers
- In gesprek met Ignaas Devisch: Pleidooi voor mateloosheid, Jikke de Ruiter
IK-ANDER
- Burn-out, Veronica Waleson
- In gesprek met Arjan van Dam: De kunst van het falen, Jikke de Ruiter
- Balans tussen droom en realiteit, Annette Nobuntu Mul
- En nu... Katinka
ORGANISATIE
- Hype of duurzaam fenomeen, Sijtze de Roos
- Balans door een includerende interactiecultuur, Don Binnendijk & Jol Stoffers
- Column, Saskia Teppema
- Het coachvak professionaliseert en verbreedt zich, Marijke Lingsma & Marijke Sybesma
MAATSCHAPPIJ
- Hard werken en het privéleven: goed te combineren?, Emile van Amerongen
- Bob Dylan: All I really want to do, Sijtze de Roos
- Als je iets verandert in het onderbewuste, dan is het ook echt veranderd, Luc Van De Steene
- Moving & Being Moved, Lukas Heijdt
Druk druk druk
Op mijn bureau ligt een stapel coachboeken met tips en theorie over hoe we sneller en efficiënter kunnen werken en leven. Daarnaast een stapel boeken over floreren, passie, mindfulness, zingeving en authenticiteit. In deze tijd wordt heel wat van de mens gevraagd; we hebben het druk en ervaren druk. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft stress zelfs uitgeroepen tot de ‘Gezondheidsepidemie van de 21e eeuw‘. Apart als je bedenkt dat men een halve eeuw geleden voorspelde dat verveling als gevolg van de automatisering en de technologische vooruitgang, het grote probleem van de deze tijd zou zijn.
Om de kern van de verklaring van dit probleem te vinden moeten we, volgens psychiater en hoogleraar Witte Hoogendijk, terug in de tijd. Geen honderd jaar, maar miljarden jaren. Ons stresssysteem is nog precies hetzelfde als in de tijd waarin de homo sapiens zijn intrede deed en de mens ronddoolde door de natuur, voornamelijk fysiek aan het werk om te overleven. Terwijl de bezigheden van vandaag vooral verricht worden door onze hersenen. Ons stressresponssysteem is hier nog niet aan aangepast; de balans tussen stressor en stressrespons groeien uit elkaar.
Een rondgang door ons werkveld laat een rijke schakering aan benaderingswijzen zien voor dit probleem. De coachaanpakken variëren van biofeedback, lichaamsbewustzijn, positieve psychologie, organisatieopstellingen tot perfectionisme coaching, topsport coaching en faalangsttraining. Arjan van Dam leert dat je pas faalt als je je betekenis als mens koppelt aan je succes. Is het erg dat we het druk hebben? Ignaas Devisch laat een tegengeluid horen door te stellen dat een zekere rusteloosheid nodig is. Hij haalt onze drukte uit het negatieve en pleit voor een leven met bezigheden die je de moeite waard vindt om je mateloos in te verliezen.
Wat opvalt in deze uitgave is dat verschillende auteurs concluderen dat haast en stress geen persoonlijke problemen zijn waarvoor een individuele oplossing mogelijk is. Kunst- en cultuurfilosoof Thijs Lijster beschrijft het maatschappelijke verschijnsel van verinnerlijking en verstarring waar de coach in zekere zin een bijdrage aan levert. Hij hoopt dat de coach dit doorbreekt door zich af te vragen hoe hij past in het grotere geheel. Is hij naast een goede professional ook een goede burger met oog voor de omgeving en de wereld om zich heen?
Ik kijk naar de stapel boeken op mijn bureau en schuif deze aan de kant. Als ik het goed begrijp, kan ik beter even gaan uitwaaien in de frisse buitenlucht, om me heen kijken, en proberen een goed, solidair mens te zijn. Wat een rust.