INHOUD THEMA 'EMOTIES' (juni 2015)
- De biologische wortels van emoties en gevoelens, Mark Nelissen
- Wil je me precies vertellen wat je voelt?, Jacob van Wielink & Leo Wilhelm
- Emoties in kunst en coaching, Mirjam Dirkx
- Wat kun je als coach met verslaving en emoties?, Erica Kuyters
IK-ANDER
- EN NU... Au!
- Waar ben jij bang voor?, Mirjam Klein Wassink
- Stilstaan, afronden en weer doorgaan, Marjo Korrel
- Emoties en stemmingen, Erica Kuyters
ORGANISATIE
- Opdrachtgevers aan het woord, Hans Raamsdonk & Rachelle van Daalen
- De corporate tribe, Danielle Braun & Jitske Kramer
- Aan het werk of op de waakvlam?, Marian Timmermans & Willem de Vos
MAATSCHAPPIJ
- Affectieve burgers, Jikke de Ruiter
- Wonderen, fantasie of waarheid?, Jikke de Ruiter
- Vrijheid van meningsuiting, Jikke de Ruiter
- De coachende rol van muziek bij verlies, Simone Vos & Martin Hoondert
- Ressentiment, Ad Maas
Emoties
Emoties zijn vaak een vast onderdeel en regelmatig zelfs het startpunt van een coachingsgesprek. Maar wat zijn emoties precies? En wat moet een coach van emoties weten om zijn coachee goed te kunnen begeleiden? Deze vragen vormden het uitgangspunt bij het samenstellen van deze uitgave.
Het blijkt dat er vele definities en invalshoeken bestaan voor het begrip ‘emoties’. De reden daarvoor is dat emoties niet naar een duidelijke groep waarneembare verschijnselen verwijzen, aldus professor Agneta Fischer, hoogleraar emotie-theorie (2010). In ieder geval is een emotie een reactie op een gebeurtenis die ons op een of ander manier aangrijpt. Onze belangen worden geraakt.
Om inzicht te krijgen in de biologische wortels van emoties en gevoelens starten we met een artikel van professor Mark Nelissen, hoogleraar in de gedragsbiologie. Emoties zijn een activiteit van het brein en hangen direct samen met de strijd om te overleven. Zij helpen ons daar waar nadenken veel te lang zou duren.
Danielle Braun en Jitske Kramer bekijken emoties vanuit een heel andere optiek. Zij vergelijken vanuit een antropologische invalshoek hoe wij omgaan met emoties in tribale samenlevingen en in organisaties, en zij werken enkele interessante verschillen tussen westerlingen en Aziaten uit. Daarnaast benadrukken zij het belang van overgangsrituelen. Marjo Korrel maakt de vertaalslag naar de praktijk en deelt een overgangsritueel dat behulpzaam is bij het goed afronden en afscheid nemen van een fase.
Verder blijkt het nuttig om onderscheid te maken tussen een emotie (het moment) en een stemming (een algemene basishouding). Door dit onderscheid te maken ontstaat meer zicht op welke horizon de coachee aanhoudt bij zijn persoonlijke ontwikkeling. In beide gevallen ligt de sleutel tot persoonlijke ontwikkeling in de werkelijke acceptatie van de situatie, aldus Ericka Kuyters.
Tot slot eren we in deze uitgave het gedachtegoed van Marshall B. Rosenberg, grondlegger van de verbindende communicatie. Hij stelt, heel in het kort, dat emoties ontstaan doordat onze behoeften niet zijn vervuld. En zo vormen emoties een mooi aanknopingspunt voor de begeleiding.
“Koester je emoties en onderschat ze nooit.”
Robert Henri