INHOUD EXAMENS 2004-03 juni 2004
- Het ontdekken en voorkomen van plagiaat
Georges Span
- Cijfers en cijferschalen
Bert Meuffels
- Gastcolumn - Toegevoegde waarde?
Olaf McDanie
- Uit de praktijk - Wat kan een nakijkprogramma wel en niet?
Silvester Draaijer en Christoffel Reumer
- Automatisch beoordelen van antwoorden op open vragen
Claudia Leacock
- Het centraal examen: het beste selectieinstrument voor de universiteit
W.J. van der Linden
- Wat is…onderscheidend vermogen?
Jolanda Soeting
- Proeven van bekwaamheid in het vernieuwde politieonderwijs
Bart Bolhuis
- Een ‘wijnkenner’ is nog geen vinoloog
Ton Luijten en Henk van Berkel
- Column - Examenleed in de literatuur
Ton Luijten
- Literatuur
- Agenda
- Boekbespreking
- Verenigingsnieuws
REDACTIONEEL
Ton Luijten
Van een land als Nederland wordt wel eens beweerd dat in de maanden april, mei en juni de ene helft van de bevolking de andere examineert. Die operatie is weer achter de rug en alle betrokkenen maken zich op om op vakantie te gaan. Maar voor een aanzienlijke groep moet die nog even worden uitgesteld. Ook examens hebben zo hun naweeën. Scholen, examenbureaus en examenorganisaties en natuurlijk ook de daarbij behorende ‘slachtoffers’ krijgen nog te maken met uitgestelde examens, met herexamens, en wellicht ook met beroepsprocedures.
Steeds doen zich gevallen voor die te maken hebben met onregelmatigheden, soms zelfs met fraude. En dan gaat het niet alleen om het traditionele ‘spieken’. De laatste jaren komt het plegen van plagiaat steeds meer in beeld. De intrede van de digitale techniek in het examenbedrijf kent ook zijn schaduwzijden. Bij het maken van examenwerkstukken en scripties is de toegang tot bronmateriaal via internet een belangrijke vooruitgang vergeleken met de situatie van enige decennia terug. Toen was de afhankelijkheid van bibliotheken en leeszalen veel groter. Bovendien verschijnen er ook sites op internet die toegang verschaffen tot volledige werkstukken en ander studiemateriaal die aan examenkandidaten de mogelijkheid bieden om daaruit niet alleen te putten maar ook de bronnen geheel of gedeeltelijk over te nemen.Tevens biedt de computer aan cursisten en studenten binnen een opleiding of tussen verwante opleidingen de mogelijkheid een uitwisseling van werkstukken te starten die de deur kan openzetten voor het pronken met andermans veren.
De redactie heeft daarom besloten op dit onderwerp in dit nummer de schijnwerper te zetten. De mogelijkheden voor het ontdekken van plagiaat komen aan bod in het eerste artikel van deze aflevering. Het onderwerp ‘selectie aan de poort’ is weer actueel vanwege adviezen uit de universitaire wereld.
Ook schenken wij in deze aflevering aandacht aan het onderwerp competentietoetsing. Hoewel deze vorm van toetsing nog in de kinderschoenen staat zijn er in tal van bedrijfstakken en organisaties belangwekkende experimenten op dit terrein. Wij voelen het als een must daarover met enige regelmaat te publiceren. Dit keer kunt u kennismaken met competentietoetsing zoals dat bij de politie- en bij de vinologenopleiding een geheel eigen invulling heeft gekregen. Ons volgende nummer verschijnt in oktober. De redactie wenst u een goede zomervakantie toe.