INHOUD EXAMENS 200-01 maart 2008
- Een 5D-strategie tegen werkstukfraude
Het plegen van plagiaat
Maurice de Volder, George Moerkerke, Fred de Roode
- Het centraal schriftelijk en praktisch examen (cspe)
Een geschikte examenvorm voor het vmbo
Erna van Hest, Rixt Zeelenberg en Piet Dietvorst
- Gastcolumn
Competent
Fred de Roode
- De quotiëntregel
Een nieuwe scoringsmethode voor meerv oudige keuzevragen
Hans Vos en Anne-Marie de Graaf
- Uit de praktijk
Digitale innovatieve vraagvormen: verslag van een studiemiddag
Ab van Beek
- Gezien en gelezen
De vele gezichten van assessment op www.expand.nl
Inge van de Veerdonk
- Toetsend leren voor flexibel remediatie-onderwijs
Bijspijkeronderwijs
Dirk Tempelaar, Bart Rienties en Maarten van Wesel
- Terecht of niet?
IJspegel: over optimale examencondities
Henk van Berkel
- Literatuur
- Agenda
- Wie zijn wij?
- Verenigingsnieuws
Wisseling
Een tijdschrift runnen is geen sinecure, zeker een Nederlandstalig tijdschrift niet. Er zijn lezers die interessante bijdragen willen lezen, er is een vereniging waarvoor het tijdschrift een belangrijk visitekaartje is, er is een uitgever die een hoge omzet wil bereiken, er zijn auteurs die moeten worden begeleid, er is een redactie die moet worden gecoördineerd en er zijn redactiewerkzaamheden. Dit alles dient belangeloos, als een soort vrijwilligerswerk, te geschieden, want geen enkel tijdschrift is een financiële vetpot. Met andere woorden, een tijdschrift valt of staat met de kwaliteit van de redactie. Daarom breken er altijd spannende tijden voor een redactie aan wanneer er een wisseling van de wacht plaatsvindt in de hoofdredactie. En dat staat EXAMENS te gebeuren. Een van de beide hoofdredacteuren, Ton Luijten, neemt met ingang van dit nummer afscheid en dr. Annemarie de Knecht-van Eekelen neemt het stokje over.
Ton Luijten, voormalig plaatsvervangend directeur van het Cito, behoort tot een van de oprichters van dit tijdschrift. Hij trad als eerste toe tot de redactie, nu ongeveer 4,5 jaar geleden, werd meteen hoofdredacteur, en kende als geen ander de examenwereld. Hij was op de hoogte van trends in examens, wist artikelen te ontlokken en was tevens een goed representant van de redactie op talloze symposia en congressen. Daardoor werd hij zeer waardevol voor de redactie.
Ton Luijten heeft ook andere interesses naast een beroepsmatige interesse in examens. Hij is van huis uit neerlandicus en mede daardoor publiceert hij gedichten en schrijft hij, onder pseudoniem, columns. Hij publiceerde zelfs een heuse detective. Hij is een veelzijdig mens en de redactie is hem veel dank verschuldigd. Maar de continuïteit is gewaarborgd. Tegelijk met het vertrek van Ton Luijten treedt Annemarie de Knecht aan als hoofdredacteur. Terzijde: het is de lezer misschien opgevallen dat EXAMENS twee hoofdredacteuren heeft. Het tijdschrift is daarmee uniek. Annemarie de Knecht heeft ook een Cito-verleden: zij was hoofd van Cito Internationaal. Zij kent dus ook alle ins en outs van de examenwereld. De redactie mag dan wel zijn gewijzigd, maar er staat een vernieuwde groep redactieleden klaar die de komende jaren zal zorgen dat EXAMENS een tijdschrift blijft dat zal bijdragen aan de verhoging van de kwaliteit van examens.