Winnaar NOLOC-campagne Verken de Grenzen bekend
Het bestuur van NOLOC daagde eind 2012 in de campagne Verken de Grenzen de leden uit om mee te denken over vernieuwende initiatieven op het gebied van loopbaanontwikkeling. Het als beste beoordeelde idee zou in aanmerking kunnen komen voor een projectsubsidie van NSvP en ondersteuning door NOLOC.
NOLOC-voorzitter Ester Leibbrand: “Doel was om samen met de leden de grenzen van onze kennis te verkennen. We waren nieuwsgierig naar de ideeën van onze leden. Om het denken te stimuleren, hebben we de leden uitgenodigd vernieuwende initiatieven voor te leggen aan een vakjury. De kansrijkste ideeën zijn uitgewerkt tot een projectvoorstel en voorgelegd voor subsidie bij de NSvP.” Er kwamen ongeveer twintig reacties binnen, een aardig aantal. Dit geeft tevens een beeld van het innovatieve potentieel van de NOLOC-leden. De ingezonden voorstellen waren divers. Sommige waren meer methodisch van aard, andere hadden een projectmatige, organisatorische opzet. Wat betreft doelgroepen werd gefocust op soms zeer specifieke cliëntcategorieën, of juist heel brede. Vijf projectvoorstellen werden geselecteerd en door de jury uitgenodigd hun voorstel nader uit te werken. Het bestuur van NSvP besliste uiteindelijk op basis van specifieke criteria, zoals brede toepasbaarheid en overdraagbaarheid aan het werkveld, en wees het winnend voorstel aan.
Speciale toolkit voor loopbaanontwikkeling en -begeleiding
Het winnende projectvoorstel van Tom Luken en Albert de Folter speelt in op de specifieke behoefte van havo/vwo-leerlingen. “Vooral in het havo/vwo signaleren wij bij zowel leerlingen als decanen behoefte aan aanvullende instrumenten, die op een concrete manier bijdragen aan het maken van bevredigende beroeps- en studiekeuzen”, aldus de indieners. Een belangrijk element bij veel van de bestaande methoden op het gebied van LOB is reflectie op motieven en capaciteiten. Veelal wordt dit op een verstandelijke manier ingevuld: praten en nadenken over jezelf en de resultaten gebruiken als bouwstenen voor een zelfbeeld.
Hoewel reflectie een belangrijk onderdeel zal blijven van loopbaanbegeleiding is het de vraag of de door reflectie opgebouwde zelfbeelden door hun vorm en gerichtheid op actuele capaciteiten en affiniteiten niet remmend zullen werken op de ontwikkeling van mogelijkheden. Belangrijk is meer zicht te krijgen op de rijpheid van leerlingen om te kunnen reflecteren en in de aanpak meer aandacht te hebben voor “proberen” en “voelen” naast nadenken en reflecteren.
Vanuit dit perspectief is het interessant te experimenteren met aanvullende of alternatieve instrumenten. Doel van het project is aanvulling van het actuele LOB-instrumentarium met een wetenschappelijk verantwoorde, praktische, innovatieve en effectieve toolkit. De auteurs hebben als fundament voor de te ontwikkelen toolkit de zogenoemde ACT-methode gekozen. Die methodiek, afkomstig uit de psychotherapie, blijkt ook goed toepasbaar te zijn op het gebied van loopbaanbegeleiding. De inhoud van de toolkit bestaat uit een diagnostisch instrument, waarmee de keuzesituatie en -vragen van de leerling in kaart worden gebracht. Verder bevat de gereedschapskist: concrete oefeningen, gespreksmodellen, werkvormen en verwijzingen. De kit wordt samengesteld in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van de doelgroep, dat wil zeggen decanen, mentoren en andere keuzebegeleiders van leerlingen in de tweede fase van havo/vwo en aankomende studenten in het hoger onderwijs.
Het project van Tom Luken en Albert de Folter zal zodra ook de overige financiering rond is definitief van start gaan.
Het succes van C3 werkt! levert een besparing op van 8.7 miljoen
Dankzij C3 werkt! is de UWV sectorpremie voor de grafische sector gedaald. Dit levert de grafische sector in 2013 een besparing op van 8.7 miljoen. Dit komt doordat C3 werkt! 75% van de mensen naar een nieuwe baan begeleidt, binnen of buiten de sector.
C3 werkt! is in 2009 op initiatief van sociale partners in de grafimedia- en uitgeverijsector opgericht en wordt uitgevoerd door GOC; het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de creatieve industrie. Directe aanleiding was het begin van de economische crisis en de gevolgen hiervan voor de werkgelegenheid binnen deze sectoren. De doelstelling was om ontslagen of met ontslag bedreigde medewerkers zo snel mogelijk aan een nieuwe baan te helpen, zowel binnen als buiten de sector.
Sinds 2011 is C3 werkt! zelf uitvoerder van de begeleidingstrajecten. Wij begeleiden mensen individueel door middel van coaching (click, call, face) en netwerkbijeenkomsten maar ook in groepstrajecten. Daarnaast biedt C3 online ondersteuning door middel van loopbaantesten, e-portfolio, een eigen vacaturebank en LinkedIn groep. Ook verzorgen wij workshops zoals o.a. ‘Eerste hulp bij solliciteren’, ‘LinkedIn werkt’, ‘Eigen bedrijf, iets voor mij’ en ‘Financiële inzichten’.
Inmiddels zijn ruim 3000 mensen begeleid waarvan 75% een nieuwe baan heeft gevonden. Voor een groot deel binnen de eigen sector (55%) maar ook daarbuiten (40%). Circa 5% gaat als zelfstandige aan de slag. Gemiddeld begeleidt C3 werkt! 650 mensen. Uit evaluaties blijkt dat de waardering die zij aan C3 geven goed is, namelijk een 8.
Naast het succesvolle plaatsingspercentage en hoge tevredenheid levert de investering van sociale partners een flinke financiële besparing op voor werkgevers. De UWV sectorpremie is in 2013 namelijk tegen de landelijke trend in gedaald. Hiermee is dankzij het succes van C3 werkt! een kostenbesparing voor de grafische sector gerealiseerd van 8,7 miljoen. Afgezet tegen de investering van 1,5 miljoen is duidelijk dat de investering in C3 werkt! zijn geld heeft opgeleverd.
De kracht van C3 werkt!
In 2012 hielp C3 45% van haar 55+ kandidaten aan een nieuwe baan.
C3 werkt! kent een landelijk dekkend netwerk van zelfstandige mobiliteitsadviseurs, geselecteerd op resultaatgerichtheid en betrokkenheid met de creatieve industrie. Alle kandidaten krijgen een vaste mobiliteitsadviseur uit hun regio. De adviseur heeft een regionaal netwerk, spreekt de taal en kent de arbeidsmarkt.
Direct vanaf de intake is de focus op werk gericht.
Elk traject is altijd maatwerk. Door het persoonlijke contact met de kandidaat kan het tempo van begeleiding en de focus op aandachtspunten per persoon verschillen.
Dankzij het uitgebreide netwerk van GOC en onze sociale partners hebben we nauwe banden met andere branches en worden ‘grijze’ vacatures opgehaald.
C3 werkt! is opgenomen in de Van Werk Naar Werk regeling in de CAO Grafimedia.
C3 heeft geen winstoogmerk.
C3 werkt! is genoemd in het sociaal akkoord van april 2013 als voorbeeld voor Nederland.
C3 werkt! is inmiddels uitgegroeid tot hèt mobiliteitscentrum voor de creatieve industrie. Naast het begeleiden van mensen naar een nieuwe baan is C3 werkt! ook actief op het gebied van instroom en duurzame inzetbaarheid.