INHOUD THEMA ‘FAMILIE’ (juni 2018)
- Gen geen excuus voor slecht gedrag, Sanne van Otterdijk
- Jean-Paul Munsch: Een andere kijk op procesbegeleiding, Sijtze de Roos
- In gesprek met Matty Hakvoort: Wie vrij wil denken, heeft ruimte nodig, Veronica Waleson
- Is dan alles familie?, Saskia Teppema
IK-ANDER
- Familieopstellingen bij coaching, Els Thissen
- Terug naar wat verloren ging, Jakob van Wielink & Leo Wilhelm
- Samenleven met ADD, Herman de Neef
- Echtscheiding, Ericka Kuyters
- Een last aanpraten
ORGANISATIE
- Manon Ruijters over ‘Het goede werk’, Marijke Lingsma & Marijke Sybesma
- Integratie van werk en privé, Elke Geraerts & Miet Leijssen
- Familie, Yvonne Burger
- Coachen van familiebedrijven, Helma de Lorijn
MAATSCHAPPIJ
- Denker des Vaderlands René ten Bos: Weet waar je vandaan komt, Jikke de Ruiter
- Ja vader, nee vader, Sijtze de Roos
Familie en gedrag
Familie vormt een bron van inspiratie en een bron van ellende; denk aan erfelijkheid, opvoeding en cultuur in positieve en negatieve zin. Dit was de eerste reactie die dit onderwerp opriep bij de redactie en deze twee kanten willen we belichten in deze uitgave.
We beginnen deze zoektocht met een wetenschappelijke analyse over de vraag of gedrag genetisch overdraagbaar is of het resultaat van de opvoeding. Vanuit de wetenschap geeft epigenetica Sanne van Otterdijk, hoop door te stellen dat het gen geen excuus is voor slecht gedrag. Genen zijn te ‘resetten’ en het is daardoor mogelijk dat veranderingen van genexpressies in de hersenen consequenties hebben voor het gedrag van het individu.
Leed binnen een familie lezen we in de brief aan alle kinderen van gescheiden ouders, geschreven door de jongeren van Villa Pinedo, opvangplek voor kinderen van gescheiden ouders. “Troost jij je verdrietige ouders?”, “Voel jij je verantwoordelijk voor hun geluk?”, vragen ze aan lotgenootjes. En wat als kanker een naast familielid treft. “Je moet de gezonde kant van de mensen gebruiken als tegenwicht aan de zieke kant”, aldus Matty Hakvoort, initiatiefnemer en psychiater van Huis aan het Water. De coach kan hieraan bijdragen door vanuit een medemenselijk gevoel van kwetsbaarheid aan te sluiten. “Noem het een ‘ego-loos aanwezig zijn.” Ook het samenleven met een gezinslid dat belast is met een psychische aandoening vraagt veel van de omgeving. Herman de Neef stelt dat je voor structurele oplossingen naast persoonlijke begeleiding niet om de direct betrokken familieleden heen kunt.
Aan familie zit ook een mooie kant. Els Thissen, expert op het gebied van familie- en systeemopstellingen, gaat ervan uit dat kinderen bewust of onbewust familiepatronen van hun ouders kopiëren. Het volgen van zo’n patroon kan op den duur zorgen voor stagnaties in het leven. “Als het doordringt dat het volgen van een familiepatroon liefde als onderstroom heeft, werkt dat helend in de persoon en in de relatie”, aldus Thissen.
Verder onderzoeken we in deze uitgave met Jean-Paul Munsch, gezinstherapeut en organisatiebegeleider, de overeenkomsten en verschillen tussen gezinnen en teams in organisaties. Hij benadrukt het belang om mensen in zowel gezins- als werksituaties te erkennen om zo hun isolatie en eenzaamheid te doorbreken. Om integratie van werk en privé te vergemakkelijken beschrijft Elke Geraerts enkele veelgemaakte denkfouten en praktische tips.
Tot slot: de redactie heeft als doelstelling visievormend te zijn. Daarom willen we u van harte uitnodigen om te reageren op de artikelen en samen de dialoog aan te gaan om van elkaar te leren. Dat kan via redactie@tvc.nl