Mijn armen, gekneld tussen vier zwartleren rollers, bewegen moeizaam op en neer. Al zwoegend kijk ik om mij heen. De tot voor kort nog effen lila wanden hebben zich in de loop van de afgelopen weken gevuld met allerhande schilderijen en tekeningen. Curves, een sportschool voor vrouwen, heeft zich verbonden aan een actie voor Pink Ribbon. Kunst gemaakt door de leden wordt geveild voor dit goede doel. Ik verbaas me over de prachtige tekeningen en schilderijen die ik zie. Zoveel talent had ik niet aanwezig verondersteld bij de dunne, dikke, jonge en oude lijven!
De vrouwen die hier komen hebben een doel: werken aan hun conditie en gewicht. In principe een op jezelf gerichte bezigheid. Maar niets is minder waar: elk kwartaal is er wel een actie gericht op samenzijn en solidariteit, of het nou een wandeltocht of steun aan de voedselbanken is. Deze vrouwen voelen zich verbonden met de wereld waarin ze leven. Hoe fitter en sterker ze zich voelen, hoe meer ze daaraan kunnen bijdragen. Gecoacht worden is werken aan jezelf; aan ontwikkeling, aan het opheffen van blokkades, aan persoonlijke groei. Een binnenwaarts gekeerd proces, dat zich richt op de gedachten, belemmeringen en reactiepatronen van de coachee. Gelukkig trekt het laatste woord ons ook naar buiten: geen reactie zonder actie.
De werkomgeving maar ook de privécontext werken mee óf tegen in een wens tot verandering. Hoe nadrukkelijk de vraag ook als een werkgerelateerd probleem wordt geformuleerd, toch betrek ik bij ieder traject alle levensgebieden. Zo wordt een vraag naar het vergroten van een competentie, of een vraag om meer inzicht in eigen leiderschap, verbonden met hoe deze persoon in de wereld staat. Hoe zit het met relaties, vrienden en familie? In hoeverre voelt hij zich thuis in zijn leefomgeving? Maar ook: hoe verbonden voelt hij zich met zijn werk? Zijn de waarden van waaruit iemand wil leven terug te vinden in zijn werkomgeving en in zijn functie? Klopt de oorspronkelijke vraag met wat iemand werkelijk wil ontwikkelen? Coachen met oog voor de verbinding tussen de coachee en zijn context wordt zo werken aan groei van de hele persoon, als werknemer, als collega, als partner, vriend of familielid. Maar vooral als wereldburger.
Josha Zwaan heeft een praktijk voor Coaching en Procesbegeleiding. Ze schrijft artikelen, essays en verhalen. www.joshazwaan.nl