INHOUD
- Werkwoorden op de grens van autonomie, Jacobien Geuze
- De kracht van woorden, George Kohlrieser
- Deep Democracy, Louise Boelens
- “De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld”, Willem Lammers
- Beter script herkennen in taal, Suzanne Bremmer-van de Kooij
- Betekenisgeving door taal als uniek menselijk talent, Antoinette van Reekum & Tin Vanderhoeven
- Geweld in de verzorging, Sonja Billmann
- Estafette interview, Vandaag: Matti Sannen, Tin Vanderhoeven
- TA-nieuws, Annick Vanhove
Taal en script
Het belang van taal en taalgebruik staat centraal in de transactionele analyse. TA is gebaseerd op het idee dat wij in transacties niet alleen informatie overdragen, maar ook betekenis. Die betekenis stamt uit onze perceptie, die vertekend is door onze ervaringen en geschiedenis. Die geschiedenis is gechunkt in scriptelementen.
Het leren van transactionele analyse omvat niet alleen het leren van modellen, concepten en technieken, maar ook een persoonlijk leertraject waarin we ons ontdoen van oude percepties, en opnieuw leren horen en gehoord worden in het hier en nu. Ons gehoor weer op scherp zetten houdt in dat je leert niet alleen informatie maar ook de betekenis nu en de betekenis vroeger te ontwarren.
Ik ben erg trots op deze editie van TA magazine, waarin wij wederom binnenlandse en buitenlandse TA-professionals aan het woord laten in originele artikelen over taal en scriptontwikkeling.
Ons eigen redactielid Jacobien Geuze, coach, sociolinguïst en taalpatholoog, vertelt over het belang van grenswerkwoorden als signaal voor onderliggende scriptpatronen.
George Kohlrieser, leiderschapsexpert en gijzelingsonderhandelaar, belicht hoe onze verhalen en woordgebruik ons gegijzeld kunnen houden in oude gebeurtenissen en herinneringen.
Louise Boelens, sociaal psycholoog en jurist, biedt het werken met schijnbare oppositie in Deep Democracy aan, als aanvulling op TA.
Willem Lammers, TSTA-P en ontwikkelaar van Logosynthese, geeft praktische woordoefeningen om los te komen van diepe scriptovertuigingen.
Suzanne Bremmer, gespecialiseerd in jeugdzorg, laat zien hoe je kan werken aan het herkennen van scriptdrivers in het taalgebruik van je cliënt.
Jacqueline van Gent, TSTA-C, gebruikt naast TA ook Relational Frame Theory om de psychische flexibiliteit en autonomie van haar klanten te vergroten. Kijk ook naar haar interview filmpje!
De CTA-case van Sonja Billman schrijft over haar baanbrekende werk in een zorginstelling, om de cultuur van schuld en schaamte te doorbreken rond de behandeling van gehandicapten in Nederland.
Het estafette-interview is deze keer met Matti Sannen, TSTA-O.