Als seks verslavend wordt
Hoe je jezelf en je relatie kunt redden
Gertjan van Zessen. Boom, 2012. ISBN 978 94 610 5242 1
“Het woord seksverslaving roept een beeld op van mannen, die niet genoeg kunnen krijgen van seks en op ieder vrij moment zoeken naar alle porno die op internet te vinden is.”
Dat is de stelling waar het boek mee begint en die Gertjan van Zessen direct nuanceert. Ten eerste is dit beeld te algemeen en ten tweede is het beeld te beperkt. Seksverslaving gaat helemaal niet om seks. Wat het dan wel is, hoe seksverslaving ontstaat en wie hier gevoelig voor zijn, wordt haarfijn uitgelegd in het eerste deel van dit boek. In heldere taal, met een duidelijke opbouw en geïllustreerd met aansprekende voorbeelden, beschrijft Van Zessen waar het nu eigenlijk om gaat bij een seksverslaving. Als lezer word je meegenomen in de geleidelijkheid van de ontwikkeling van een seksverslaving en krijg je inzicht in hoe verschillende factoren met elkaar samenhangen, elkaar versterken en aantrekken. De effecten op het dagelijks leven en de relatie van de verslaafde worden uiteen gezet, evenals de gevolgen op korte en lange termijn. De auteur licht toe wat de partner kan doen, hoe het vertrouwen hersteld kan worden en hoe om te gaan met terugval. In het laatste deel van het boek beschrijft Van Zessen hoe seksverslaving te behandelen is.
Een cruciaal aspect waaraan hij herhaaldelijkrefereert, is de mate van zelfwaardering. Hoe hoger de zelfwaardering, hoe lager de kans op seksverslaving. Het vergroten van zelfwaardering heeft hij daarmee tot de kern van zijn aanpak gemaakt. Hij heeft een systematische en praktische behandelmethodiek ontwikkeld: Vat van Zelfwaardering. Dit is een psychologisch model om de beheersing van emoties, gedrag en gedachten te bevorderen en zo de seksverslaving uit te doven. De insteek is praktisch door de koppeling naar de realiteit, de resultaten zijn vaak al op korte termijn zichtbaar. De schrijver is een ervaren psycholoog en seksuoloog en baseert zijn inzichten op de jarenlange ervaringen uit zijn eigen praktijk en onderzoek. Dit prettig leesbare boek is een must voor iedereen die meer over seksverslaving wil weten.
Angela Koolmees – trainer en counsellor
Sexcounseling
Handleiding voor seksuologische hulpverlening
(4e herz. dr.). Marijke IJff, 2010. Assen: Van Gorcum. ISBN 978 90 232 4255 0
‘Sexcounseling’ is een toegankelijk en vakkundig geschreven boek, dat bruikbaar is voor veel hulpverleners. De algemene seksuologische aspecten in de hulpverlening bij seksuele problemen worden behandeld. Marijke IJff heeft het boek vanuit een biopsychosociale benaderingswijze geschreven.
Het boek is ingedeeld in drie delen. In het eerste deel wordt behalve aan de basiskennis ten aanzien van de seksuele anatomie en fysiologie, ook kort aandacht besteed aan de visie op seksualiteit en de attitude van de hulpverlener. De afbeeldingen en schema’s verhelderen de tekst. De inzichten van Basson en Both in de relatie tussen seksueel verlangen en opwinding komen aan bod. Belangrijk is dat het ontbreken van seksueel verlangen niet als disfunctioneel wordt beschouwd. Het hoofdstuk geeft een goed overzicht van de meest algemene problemen. Het tweede deel richt zich volledig op het concrete hulpverleningsproces, van klachtverheldering tot formuleren van de problemen en het behandelplan. De informatie is bijzonder waardevol voor counsellors om tot een goede anamnese en hulpverlening te komen. Het laatste deel voorziet in de drie belangrijke onderwerpen: informatievoorziening, cognitieve en gedragsgerichte benadering en de sensate focusoefeningen. De specifieke aandachtspunten bij de behandeling bieden extra meerwaarde voor inzicht van seksuele problemen. Als basis voor het behandelplan wordt het ‘stepped-care-model’ gebruikt met als uitgangspunt het ‘PLISSIT-model’ van Annon. Voor counsellors een goed bruikbaar model. Het hoofdstuk ‘Specifieke aandachtspunten bij de behandeling van seksuele problemen bij bepaalde groepen cliënten’ is kort, maar zeer waardevol, duidelijk herkenbaar is het werk van Dender en Gianotten. Het boek wordt afgesloten met een uitgebreide literatuurlijst, informatiemateriaal, websites en verwijsadressen.
Samengevat voorziet het boek in goede algemene theoretische kennis voor hulpverlening bij seksuele problemen: handreikingen, praktische ondersteuning en oefeningen. Ondanks de titel ‘Sexcounseling’ komen specifieke counsellingvaardigheden in mijn beleving onvoldoende aan bod. Jammer, aangezien het bespreken van seksualiteit voor veel cliënten een grote barrière kan zijn. Daarbij zou algemene informatie over seksuele identiteit, genderidentiteit en parafilie het boek completer maken. Ondanks de kanttekeningen blijft het een evenwichtig geschreven boek, dat voor counsellors een aanrader is.
Theo Hendrickx – seksuologisch hulpverlener