Intervisiecoaching
Intervisiecoaching. Kortdurende begeleiding van lerende groepen.
Ger van Doorn & Marijke Lingsma. Uitgeverij Boom/Nelissen, 2012. ISBN 978 90 244 0103 1
Steeds vaker gebruiken organisaties van professionals intervisie om met en van elkaar te leren. Over de structuur en opbouw van intervisie is al veel geschreven. Over het kortdurend begeleiden van groepen met als doel volledige zelfstandigheid van de lerende groep is nog weinig gepubliceerd. Voor de auteurs aanleiding om een boek over intervisiecoaching te schrijven.
Wat is intervisiecoaching? Volgens de auteurs is intervisiecoaching het kortdurend, tijdelijk begeleiden van lerende groepen. Doel is de groep zo snel mogelijk tot zelfstandigheid in reflectie en leren te brengen. De intervisiecoach heeft vooral in de voorbereiding en in de aanvangsfase van het intervisieproces een rol. Intervisiecoaching verschilt wezenlijk van andere begeleidingsvormen zoals teamcoaching.
Het boek begint met wat de intervisiecoach moet weten. Aan bod komt het Collectieve Reflectie & Eigen Actie Model (CREA-model). Kenmerkend voor dit model is de afwisseling tussen collectieve reflectie door alle intervisanten en de eigen actie door elk individu op de eigen werkplek. Wat de intervisiecoach moet kunnen is deel twee. Het gaat over leerprocessen, groepsdynamiek, situationele coaching en de vier succesfactoren als kompas. Met de Case Navigator kan de intervisiecoach de dynamiek in een groep concreet en werkbaar maken tijdens het doorlopen van het CREA-model. Handig is het bondige profiel voor de competente intervisiecoach. De zeven belangrijkste aspecten van de praktijk van intervisiecoaching geven een beeld van hoe deze praktijk eruit ziet. Er wordt verder stilgestaan bij bijzondere situaties in groepsleerprocessen en valkuilen voor deelnemers en intervisiecoach. Het laatste hoofdstuk is de brug tussen de voorgaande theorie en de echte praktijk van de intervisiecoach. Met oefeningen en opdrachten om praktijksituaties te overdenken kan de intervisiecoach zich verder bekwamen.
Met dit boek zorgen de auteurs voor een goede theoretische basis, voorwaarde voor vaardige intervisiecoaching. Ook biedt het allerlei handige hulpmiddelen voor coach en groep.
Het boek nodigt coaches uit tot professionele reflectie op zowel inhoudelijk als gevoelsmatig vlak. Houdt bij het lezen de volgende vragen in gedachten: ‘Wat doe ik precies? Waarom doe ik dat? Waarom doe ik het zó? Wat weerhoudt me ervan om het anders te doen?’
De auteurs vragen hoe zij het boek nog beter kunnen maken. Iets meer praktijkvoorbeelden laten de inhoud nog meer leven. Dit boek is een echte aanrader voor iedereen die te maken krijgt met groepsleerprocessen en intervisie.
Margaret Rekers − orthopedagoog, coach en trainer
Voor meer boekbesprekingen download dit gratis artikel