INHOUD THEMA 'GEZONDHEID' (maart 2008)
- Visie: Gij zult genieten!, Annette Man-Mul & Herbert te Velthuis
- Issue: Vitaal mens verandert makkelijker, Gerard van Vliet
- Redactioneel: Kiezen, Ans Tros
- Teamcoaching: Pesten op het werk, Adrienne Hubert
- Achtergrond: Pijnbehandelaar in de rol van coach, Mario Geilen & Albère Köke
- Conflictcoaching: Neem eens de temperatuur van je conflict, Francine ten Hoedt
- Onderwijs: Groepsleerkrachten zijn zoekende, John Huijs & Annette Man-Mul
- Achtergrond: Wet verbetering Poortwachter, Katja Bosboom
- Lezerscolumn: Onbevangen blik, Sabine Meulenbeld
PRAKTIJK
- Werk in uitvoering: De stem zegt alles, Madeleine Ingen Housz
- Anders bekijken: Wie begeleidt de predikant, Marieke Jellema & Ton de Gans
- En nu? Glashelder
- De manager als coach: Paul Verburgt, algemeen directeur ArboNed, Francine ten Hoedt
METHODIEKEN
- Ik zet in... Grenzen zijn de ultieme hulpbron, Priscilla van Lierop
- Supervisie: Supervisie en intervisie in de geneeskunde, Chris Rietmeijer
- De proeverij: Werkopstellingen
- Geproefd: Leven en liefhebben vanuit je kern, Maarten van Zutphen
- Van hamer tot houvast: Leerstijlen, Fer van den Boomen, Marcel Hoornhout & Rinus Markies
- Overdenking: De waarde van wat niet tastbaar is
ACTUALITEITEN
- Praatstok en de veer: John Whitmore, Alex Engel, Ilse Engwirda & Pieter Rotteveel
- T-Maatjes
- Recensies
- Forum
Gezondheid
Het NTvC is gezond en groeit volop! Dit blijkt wel uit het feit dat we in een tijdsbestek van drie en een half jaar gegroeidzijn naar meer dan vijfduizend abonnees. Een samenwerkingsverband met de LVSB is verder aangehaald en we zijngestart met een samenwerking met de recent opgerichte Vlaamse Associatie voor Coaching (VAC). Ook zijn er gesprekken met de NFBK, NVO2 en de NOLOC.
Deze nieuwe ontwikkelingen vragen om aanpassingen en een daarvan is een verandering van onze naam: het NederlandsTijdschrift voor Coaching (NTvC) wordt vanaf nu Tijdschrift voor Coaching (TvC), een visieblad voor professioneelbegeleiden. Een andere naam betekent voor ons dat we ook de vormgeving hebben aangepast, wat je vooral zultterugzien in de details.
Een ander initiatief dat is ontstaan uit onze groei, is het organiseren van de Dag van de Coach, een uniek gebeuren datveel van onze lezers een uitstekende kans biedt te netwerken, workshops te volgen, en de bevlogen Ben Tiggelaar teontmoeten. Meer dan 180 reacties hebben we mogen ontvangen op onze oproep om voor deze dag een workshopaan te bieden. Deze betrokkenheid en het enthousiasme hebben ons aangenaam verrast. Hiervoor onze dank!
In dit themanummer bekijken we gezondheid vanuit verschillende invalshoeken. We denken op de eerste plaats aangezondheid voor de coachee. Gerard van Vliet doet uit de doeken welke factoren maken dat een coachee zich vitaalvoelt en dus open staat voor veranderingen. Vanzelf komt dan de vraag naar boven wat ziek maakt. Pesten op de werkvloeris hiervan een treurig en helaas tamelijk vaak voorkomend voorbeeld. En met welke (juridische) aspecten dienteen coach rekening te houden bij verzuim, re-integratie en preventie? Paul Verburgt, directeur van ArboNed beschrijft op verrassende wijze wat hij inzet om zowel mens als organisatiegezond te maken en houden.Sir John Withmore gaat een stap verder en stelt dat coaching misschien wel de enige manier is om de wereldproblemenop te lossen. Het biedt de mogelijkheid om leiders naar een hoger bewustzijnsniveau te brengen.
Tot slot komt in dit themanummer ook de zorg voor de coach zelf aan bod. In het visiestuk vanuit de redactie legt AnnetteMan-Mul uit dat het er in elke relatie, dus ook een coachingsrelatie, niet om gaat om de ander gelukkig te maken,maar dat jij gelukkig bent met die ander. Dan pas kun je als coach werkelijk ruimte scheppen voor de ander.Dus coaches, met andere woorden: gij zult genieten!
Dit is ook wat wij jullie toewensen bij het lezen van deze uitgave.