INHOUD THEMA GLOBAL THINKING (december 2012)
- Vraagstuk, Aanzet tot cultural awareness - Margreet Steenbrink
- Achtergrond, Interview Herman Wijffels - Een mutatie in sociale relaties - Ad Maas
- Achtergrond, Sociaal ondernemen Op zoek naar balans tussen idealisme en realisme Petra Pronk
- Praatstok en de veer, Interview met Han Noten - John Huijs
- Redactioneel, Globale gevaren - Sijtze de Roos
- Achtergrond, I nnovator Hans de Zwart (Shell Global) Cultuur en Quantified Self - Alex Engel
PRAKTIJK
- En nu …?, Global Acting
- Coaching in …, Global Thinking Project - Rudolf Kampers
- Manager als coach, Interview Kevin Chaplin - “Ubuntu is een universeel begrip van menselijkheid" – A. Man
- Anders bekeken, Leren omgaan met complexe psychotrauma's in supervisie - Sijtze de Roos
METHODIEKEN
- Van hamer tot houvast, Essentialia vruchtbaar hanteren - Fer van den Boomen, Rinus Merkies & M. Hoonhout
- Geproefd, Psychologisering in tijden van globalisering - Ad Maas
- Ik zet in …, Erkenning - Ellie van der Est
- Achtergrond, De maatschappelijke missie van de coach - Jikke de Ruiter & Rudy Vandamme
- Werk in uitvoering, De scheepswerf als microkosmos - Petra Pronk
- Achtergrond, Lifecoaching - Merlijn Koch
ACTUALITEITEN
- Overdenking, Optimisme en pessimisme
- Issue, Ideas worth spreading - Carolien Vader
- Onderzoek, Toekomst coach valt of staat met netwerk - Marianne den Engelsman & Sandor Penninga
- Lezerscolumn, Hoe een klein land groot kan zijn! - Sybren Tuinstra
VOORWOORD
Onlangs bereikte me het heugelijke nieuws dat de Association for Coaching (AC), de European Mentoring & Coaching Council (EMCC) en de International Coach Federation (ICF) de handen ineen hebben geslagen en de Global Coaching & Mentoring Alliance hebben opgericht. Deze organisaties gaan samenwerken en willen het coachvak wereldwijd professionaliseren.
De alliantie is een mijlpaal in de geschiedenis en men wil hiermee laten zien dat met samenwerken meer kan worden bereikt dan alleen. Dit past goed bij enkele basisprincipes van coaching: samenwerken, groei en toekomstgericht zijn. Een paar jaar geleden heeft in Nederland een soortgelijke verbinding plaatsgevonden en is een samenwerkingsverband opgericht tussen de verschillende belangenorganisaties op het gebied van begeleidingskunde. Dit heeft geleid tot de Nederlandse Federatie voor Begeleidingskunde (NFBK). Door zich te verenigen wil de federatie de maatschappelijke positie van de begeleidingskunde (waaronder coaching) versterken, bijvoorbeeld door het bewerkstelligen van erkenning van de werkzaamheden bij relevante instanties als politiek, overheden, ZBO’s en verzekeraars.
Uitgeverij Kloosterhof wil op haar manier ook graag een steentje bijdragen aan de verbinding en ontwikkeling van het vakgebied. We zijn gestart met gezamenlijke visiedagen en congressen en we organiseren een Future Search om te onderzoeken hoe we samen de gewenste toekomst van coaching kunnen creëren. Daarnaast wordt vanaf 1 januari 2013 onze nieuwe website www.professioneelbegeleiden.nl actief. Deze site wordt een klankbord vol informatie, artikelen en activiteiten voor de spelers in dit vakgebied: coaches, counsellers, mediators, supervisoren, loopbaanbegeleiders, personeelmanagers, organisatieontwikkelaars en HRD’ers.
Ook bij het Tijdschrift voor Coaching zitten we niet stil en proberen we zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van de lezer. Het TvC gaat vanaf maart 2013 over naar een kleiner formaat en wordt (blijft) CO2-neutraal geproduceerd.
Verder is uit onze enquêtes en veldonderzoek gebleken dat de interesse- en werkgebieden van coaches – grofweg – in drie richtingen zijn onder te verdelen: de individuele sfeer, naar organisaties gericht en maatschappelijk bewust. Met deze nieuwe indeling willen we jullie interessegebieden zo compleet mogelijk dekken. Voor nu, hoop ik, dat jullie voor de laatste keer genieten van het TvC in zijn oude jasje. We hebben Global thinking toegelicht in een aantal prachtige artikelen over onder andere awareness, het belang van erkenning, verzoening, sociaal ondernemen en (technologische) verbinding.
Al deze initiatieven hebben gemeen dat ze de wereld een beetje beter willen maken. Hoe je dit kunt toepassen in je eigen leven? Wellicht kan de volgende website jullie inspireren. www.iwanttomaketheworldabetterplace.com. Wie groot(s)denkt, kan klein beginnen!
Reageren? janet@tvc.nl
Janet Rienties, hoofdredacteur Tijdschrift voor Coaching