INHOUD THEMA ‘GLOBALISERING’ (september 2016)
- Grenzeloze verbazing, Janneke Schenning
- Internationaal leren en ontwikkelen - Interview met Jasmijn de Boer, Jim van Hulst
- Zet jezelf op de wereldkaart – Trainerstool, Astrid de la Fuente
- New Perspectives, Laureen Tilmans
- Het moet nu dus anders! - Interview met Koko Nakahara, Ria van Dinteren
- De ethiek van presteren, Sjoerd Hogenbirk
- Shortcut naar internationaal succes, Marijn de Geus
WETENSCHAP
- Globalisering: hoe kan ik blijven meedoen?, Lidewey van der Sluis
- Designing the next generation of corporate academies, Nick van Dam & Jacqueline Brassey
- De dood van de expat - Interview met Ron Meyer, Gerard van der Molen
- Promotie: De effectiviteit van coaching, Tim Theeboom
- Promotie: Working = Learning, Miranda Snoeren
VARIA
- Column: The Global Shift from Learning to Performance with 70:20:10, Charles Jennings
- Globalisering in de corporate tribe - Interview met Jitske Kramer, Ria van Dinteren
Hoe normaal is globalisering?
De redactievergadering van TvOO is gestart en we belanden in een discussie over boekrecensies. Moeten we die nu wel of niet opnemen? En is het niet handiger om ons te beperken tot de Nederlandse boeken, in plaats van vooral de internationale bestsellers op te nemen? Voordat wij toe zijn aan enig oordeel, zijn er een paar redactieleden die supersnel een aantal internationale sites tevoorschijn toveren op hun smartphone om te laten zien dat dit probleem globaal al lang getackeld is. We hebben apps die razendsnel de beste samenvattingen van boeken uit ons werkveld laten zien. Een globale oplossing voor ons Nederlandse redactieprobleem.
Globalisering is in veel opzichten ‘normaal’ geworden in ons werk. We hebben in toenemende mate te maken met een internationale arbeidsmarkt, waarbij Nederlands werk in het buitenland gedaan wordt. Nederlandse bedrijven maken daarnaast steeds meer gebruik van technici en andere werknemers uit het buitenland. Denk maar aan callcenters, die bemenst worden door operators uit lagelonenlanden, of technische bedrijven, die technisch talent aantrekken uit landen als Korea en China. Naast deze werknemersuitwisseling zien we dat grote bedrijven zich niet beperken tot de Nederlandse of Europese markt. Veel bedrijven verkopen hun producten wereldwijd. En dit wordt allemaal mogelijk gemaakt dankzij de nieuwe technologie. Datumprikkers zijn in verschillende wereldtijden beschikbaar en internationale vergadertools maken internationaal samenwerken steeds makkelijker.
Deze globalisering brengt op het gebied van leren en ontwikkelen zo zijn eigen uitdagingen mee. Want hoe ontwerp je een globaal trainingsprogramma voor verschillende landen en werelddelen? En wat doe je met cultuurverschillen in je organisatie als er zeventig nationaliteiten rondlopen? En hoe maak je afspraken? Is afspraak = afspraak voor iedereen helder? Of moet je daar iets speciaals voor doen? Het brengt ook mooie extra’s met zich mee, die globalisering. Nieuwe culturen en gedrag voegen iets toe aan ons eigen repertoire. Diversiteit is niet meer te stoppen en zorgt ervoor dat we in een nieuwe fase zitten van leren en ontwikkelen. Het is niet voor niets dat het boek van corporate antropologen Jitske Kramer en Danielle Kramer gekozen is tot managementboek van het jaar. We worstelen immers als hrd’er allemaal met de vraagstukken die een toenemende globalisering met zich meebrengt.
Snel, sneller en snelst. Dat lijkt een gevolg van de globalisering, in combinatie met innovatieve techniek. Een direct uitvloeisel van de globalisering is dat we niet meer onder de 24-uurs economie uit kunnen en in overleg zijn op tijden waarop we soms graag zouden willen slapen. Terug naar onze redactieboeken. We besluiten om de globale apps hun werk te laten doen in 2017. We downloaden onmiddellijk de app ‘getabstract’ om een indruk te krijgen van het aanbod. Vanwege het globale thema hebben we dit keer een tweetalig nummer. Hoe lang zal het duren voordat TvOO helemaal in het Engels verschijnt? Veel leesplezier gewenst met dit nummer. Toch ook nog een beetje in het
Nederlands.