INHOUD THEMA 'GRENZEN' (maart 2012)
- Vraagstuk, Grenzen - Sijtze de Roos
- Achtergrond, Voorbij methodieken - Marten Bos
- Redactioneel, Het omarmen van grenzeloosheid - Petra de Bruijn
- Achtergrond, De waarheid ligt niet in het midden -Eric Koenen & Marjo Korrel
- Ik zet in, De kompasvisie - Frida Huigen & Anje-Marijcke van Boxtel
- Manager als coach, Je krijgt de klanten die je verdient -Meis Thewissen
PRAKTIJK
- En nu …?, Casus met vier visies
- Coaching in … Westwijzer balancing act - Jan Stoop
- Werk in uitvoering, elke rol speel jij? - Pieter van Driel
- Teamcoaching, Groeien door stoeien - Monique Bolung
- Anders bekeken, Midlife - Pim Paffen
METHODIEKEN
- Ik zet in … , Een frisse blik - Jens van der Heide & Robert Abraham
- Van hamer tot houvast, Emotie als wegwijzer? - Fer van den Boomen , Rinus Merkies & Marcel Hoonhout
- Supervisie, Grenzen aangeven in coaching -Ien van der Pol
- …Geproefd, Trek eens een jas uit! Of twee... - Danielle Kloeth
- Ik zet in…, Zet je masker af! - Jikke de Ruiter
ACTUALITEITEN
- Issue, Waar zelfbescherming en groei elkaar treffen - Annette Man-Mul
- Lezerscolumn, Paradox van een ontmaagding - Doeke Fennema
- Praatstok en de veer, Rob Huizing - Alex Engel
- Achtergrond, De cirkel sluiten - Jakob van Wielink & Leo Wilhelm
- Onderzoek, De effecten van coaching binnen KPN Consulting - Geert Hidding
- Gelezen, Boeken en spellen voor u gelezen en gespeeld
VOORWOORD
Vroeger kon en mocht bij ons thuis bijna altijd alles. Veel vrienden kwamen over de vloer, aten mee of bleven slapen. Gastvrijheid kende geen grenzen. Mensen werden altijd van de positieve kant bekeken en als iemand iets vervelends deed, moesten we het maar eens vanuit zijn of haar standpunt bekijken. Ik kan me niet herinneren dat er ooit veroordelend over iemand werd gesproken.
Een nadeel van het opgroeien in dit warme nest en deze ruimdenkende omgeving was, dat ik geen noodzaak voelde mijn persoonlijke waarden en grenzen af te bakenen. Wat zijn mijn behoeften, valkuilen en kwaliteiten? Waar liggen mijn persoonlijke grenzen en wanneer gaat iemand over mijn grens? Hoe ga ik daarmee om?
Grenzen leren kennen en stellen is essentieel om jezelf te leren kennen, voor je individuele groei en het volwassen worden. In mijn geval een worsteling kunnen jullie je voorstellen. Het praktische artikel over de kompasvisie van Frida Huigen en Anje-Marijcke van Boxtel en het artikel van Pieter van Driel over je persoonlijke missiestatement bieden heldere handvatte voor deze noodzakelijke persoonlijke bewustwording. Coachen voorbij modellen en methodieken biedt grenzeloze mogelijkheden. Marten Bos beschrijft prachtig in zijn artikel hoe je kunt werken met diversiteit, door te kijken naar de diepere gelaagdheid van onze medemens in zijn context. Om ons op een andere manier tot elkaar te kunnen verhouden daagt Jikke de Ruiter ons uit de ethiek van de dialoog te omarmen in het contact met cliënten. Door de standaard rolopvatting van de coach te laten varen kunnen we het werk van de coach een zinvolle plek geven in onze samenleving. De standaard rolopvatting is ook waar Annette Man-Mul aan tornt. In ‘Issue’ zoomt ze in op de (non)grens tussen het persoonlijke en professionele zelf en haar visie hoe de coach deze twee kanten kan verbinden in persoonlijk professioneel werken.
Wanneer de coach een (grenzeloze) attitude heeft van oprechte betrokkenheid en zich kan laten beroeren door de ander, zal de ontmoeting (en juist de verschillen tussen de personen) waardevol zijn. Het is de kunst om de balans te zoeken tussen grenzen stellen/bewaken en kunnen denken voorbij de traditionele kaders. We hopen in dit nummer de beide kanten te belichten. Een thema waar ik persoonlijk mee begaan ben en hopelijk ook de lezer weet te raken.
Reageren? janet@tvc.nl
Janet Rienties, hoofdredacteur Tijdschrift voor Coaching