INHOUDSOPGAVE 'HOOGSENSITIVITEIT' (november 2015)
- Counselling bij hoogsensitiviteit, Esther Bergsma
- De opinie van… Prof. Dr. Anna Bosman - Hoogsensitiviteit is een biologische eigenschap, Christine Beenhakker
- Roberto Assagioli, Wendy Kersemaekers
- Column: Hoogsensitief zijn, Gerarda van der Veen
- De hoogsensitieve werknemer, Maria Schreuders
- De logica van hoogsensitiviteit, Annek Tol
PRAKTIJK
- De emotionele ontdekkingstocht van een hsp, Gemma Geertshuis
- Schematherapie, Loes Helwegen
- Multifocus, Marja van der Ende
- HELP, Leona Aarsen
- Ontwikkelingspotentieel bij hoogsensitiviteit, Els Umans
ACTUEEL
- Hoogsensitief, of toch maar niet?, Gerrit Breeuwsma
- De ijsbergtheorie, Carla van Wensen
- Handvatten om introverte, hoogsensitieve cliënten te begeleiden, Eline Sluys
- Hoogbegaafd en hoogsensitief, Maud van Thiel
- Gelezen
- Verder lezen over hoogsensitiviteit
Stromingen
Toen in het begin van deze eeuw de door de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron bedachte term ‘hoogsensitiviteit’ in Nederland geïntroduceerd werd, vielen bij veel mensen puzzelstukjes op hun plek. Zij die gevoeliger zijn voor emoties, pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen, herkenden zich niet alleen in Arons beschrijving van deze aangeboren eigenschap, maar vernamen ook dat zij door een positieve waardering van deze kwaliteiten een gelukkiger leven konden leiden. Dat deze zelfwaardering niet altijd van een leien dakje gaat, blijkt wel uit de verschijning van diverse boeken over hoogsensitiviteit en de opkomst van de in dit thema gespecialiseerde begeleiders sinds die tijd.
Dat counselling een effectieve wijze is om hoogsensitieve personen oplossingen te laten vinden voor ongewenste gevolgen van deze eigenschap, blijkt uit onderzoek van Esther Bergsma. Want het is niet gek dat hoogsensitieve kinderen en volwassenen het wat moeilijker hebben in onze prikkelrijke westerse maatschappij, meent professor Anna Bosman. Zij waarschuwt echter voor identificatie met hooggevoeligheid, het betreft immers geen diagnose. Pathologie ontstaat op het moment dat biologisch gesproken het leven van het organisme bedreigd wordt. Lang niet elke abnormaliteit is pathologie, zo ook hoogsensitiviteit niet. Desondanks kunnen hoogsensitieve personen jarenlang begeleid worden en toch het gevoel houden dat ze niet echt geholpen zijn. Therapieën slaan namelijk niet helemaal aan als hoogsensitiviteit over het hoofd wordt gezien, legt Annek Tol uit. Deze eigenschap is voor de counsellor echter lastig te herkennen. Tol schets de aspecten die de basis kunnen vormen voor counselling van deze cliënten.
Sommige psychologische fenomenen lijken als een waterscheiding te lopen tussen wat we aan de ene kant de academische psychologie en aan de andere kant de psychologische praktijk zouden kunnen noemen. Hoogsensitiviteit is zo’n fenomeen, meent Gerrit Breeuwsma. In onderzoek wordt het grotendeels genegeerd, maar in de praktijk van alledag is er veel en vaak positieve belangstelling voor. Breeuwsma zoekt uit hoe dat komt en wie er eigenlijk gelijk heeft.
Aron stelt dat hooggevoeligen door hun eigenschap beter in staat zijn om informatie te verwerken, en daardoor aanzienlijk kunnen bijdragen aan de samenleving. Haar hoogsensitiviteitstest hoef ik niet in te vullen, ik voel op mijn klompen aan dat mijn bijdrage ondermaats zal zijn…