INHOUD
- TA-nieuws
- Verenigingsnieuws
- Emotie-eten en script, Titia Bakker
- Het dikke Zelf in context, Melanie Lewin
- Professioneel begeleiders op de weegschaal, Annette Aarts
- Kinderen controleren of laten eten wat ze willen? Christina Muller
- Bram Govaerts: “Alleen zeer brede aanpak helpt”, Sari Van Poelje
- Interview: Kerstin Stockhem: De kracht zit in de patiënt, Marielle Frumau & Tin Vanderhoeven
- CTA-case: Psychotherapie, samen op weg naar heling, Karen Bruyn
- Estafette interview: Maak kennis met: Sari van Poelje, Tin Vanderhoeven
Editorial
In respons op onze oproep om over voeding te schrijven, kregen we veelal artikelen over eet problemen. Een teken van onze tijd... Het thema “Ik ben vol” kan ook aanleiding zijn om na te denken wat voeding betekent in je leven vandaag.
Berne had het binnen de Transactionele Analyse over de hongers – mensen hebben behoefte aan stimulus, structuur en strokes (Berne, 1961). Stimulus honger is onze behoefte aan zintuiglijke impulsen. Structuur honger is gebaseerd op onze behoefte om onze tijd te structureren. En stroke honger ook wel relationele honger genoemd, vervult onze behoefte aan erkenning.
Voor mij roept het thema op om na te denken over wat voeding is in mijn leven. Voeding op fysiek niveau – gezondheid, eten, warmte. Voeding op mentaal niveau – uitdaging, leren, dialoog. Voeding op emotioneel niveau – geborgenheid, autenticiteit, ontmoeting. Voeding op spiritueel niveau – meditatie, ervaren van eenheid, zielsverwantschap. Een van de manieren waarop ik al jaren mijn voedingsniveau in de gaten hou is een instrument ontwikkeld door een start up in Hongarije: www.yearcompass.com Natuurlijk is de gelukswijzer van Erasmus universiteit in Rotterdam ook een handig instrument daarvoor: https://www.gelukswijzer.nl/gw/
Het veranderen van “voedingspatronen” is een van de essentiele elementen van TA interventies. Bewustwording van een patroon is een ding. Het volhouden van de verandering van patronen vergt echter een verandering van voedingsgewoonten op alle niveaus.
In dit TA magazine presenteren we met trots de volgende artikelen:
Titia Bakker schrijft over emotie eten en script. In haar artikel omschrijft ze hoe ze TA gebruikt in de behandeling van clienten met overgewicht en eetbuien.
Melanie Lewin exploreert de vele facetten van het zelf beeld die obesitas beinvloeden, en omgekeerd. Hiermee plaatst ze het fenomeen in een veel grotere context dan individuele problematiek.
Annette Aarts belicht hoe tegenoverdracht van de begeleider omgebogen kan worden in een positieve kracht in het werken met gewichtscoaching. Haar werk om mindful eten centraal te stellen is weergaloos.
Christina Muller laat zien hoe het script van ouders invloed kan hebben op het eetgedrag van kinderen, en hoe je dat kan doorbreken met behulp van TA. Het zet aan tot een discussie over opgelegde en natuurlijke eet patronen, met alle gevolgen van dien.
Vanuit een hele andere hoek laat Bram Govaerts in gesprek met Sari van Poelje zien hoe hij in zijn werk als bio ingenieur de kwaliteit van voeding verbeterd. Bram werkt bij CIMMYT en wil met zijn werk honger duurzaam uit de wereld helpen. Hij is erg bescheiden maar geldt in de agro innovatie business als een baanbrekend denker, en heeft daarvoor het equivalent van een Nobel prijs gekregen.
In het thema interview vertelt Zweedse psychotherapeute Kerstin Stockhem over haar werk met vrouwen in haar kliniek voor eetstoornissen. Kerstin belichaamt in haar werk OK-OK relatie en de overtuiging dat de kracht in de klant zit.
De CTA case is van ons eigen redactielid Karen Bruyn, die prachtig vertelt over haar psychotherapeutisch werk om mensen te verbinden met hun kern en bestemming. In deze casus beschrijving laat ze zien hoe ze via perceptie en introspectie de klant weer helpt te verbinden met haar kern behoeftes.
Het estafette interview is dit keer met Sari van Poelje, TSTA organisaties. Ze vertelt over haar werk en leven, en de invloeden die haar maken tot een TA opleider en supervisor.