INHOUD THEMA ‘KANTELING’ (januari 2016)
- De digitale revolutie - Leven in een verandering van tijdperken, Mirjam Gaasterland
- Wat brengt mensen in beweging? - Van pamperen naar empoweren, Martin Jan Kraak
- Zo blijf je toekomstbestendig, Stephen Steijger
- Boeksamenvatting Je Binnenste Buiten, Martin Jan Kraak
PRAKTIJK
- Begeleiding van een Wajongere naar werk - Vallen en opstaan, Guus Janssen
- Wet Werk en Zekerheid in perspectief, Liesbeth Bezem & Marie-Madeleine Claassen
- Schatgraven tijdens het Loopbaancongres 2015, Martin Jan Kraak
- Afgestudeerden hoeven niet onder hun niveau te werken, Pieter Vermeer
- Begeleiding bij een chronische aandoening - Stevig fundament, Annemiek de Crom & Tamara Bijleveld-Coene
- Opgeleid om uit te vallen - Studierendement niet-westerse allochtonen ernstig onder druk, Martin Reekers
- “Je gaat het pas zien als je het door hebt” - Over een professie zonder positie, José Otten
KENNIS, KUNDE EN ONDERZOEK
- Angst en onzekerheid werken verlammend - Provocatief coachen, Erica Risiglione
- Kennismaken met Judith Semeijn - Bijzonder hoogleraar loopbaanmanagement, Marlies van Venrooij
- Reshoring, de banenboemerang - Terughalen productie uit lagelonenlanden leidt tot nieuw werk, Adrie Spruijt
OPINIE EN DISCUSSIE
- Kanteling - Een persoonlijke visie, Tom Luken
- Dobbelen, Joke Tacoma
- Binnenkort te openen: Regionale Loopbaan Adviescentra, Jenk Stronks
- Talentmanagement en duurzame inzetbaarheid hand in hand - Loopbaanadviseurs en strategisch hrm, Elles Meinster-Prinsen
- Kanteling, Fiona Stoop
- Cartoon, Martin Reekers
- Boeken
Kanteling
Jan Rotmans is de grondlegger van nederlandkantelt.nl. Kanteling heeft volgens deze website te maken met “een nieuwe orde en een beweging creëren”. Bijvoorbeeld de overgang van een oude economie naar een nieuwe, waarin start-ups de nieuwe standaard worden en de oude garde op die manier dwingen tot verandering. De nieuwe standaard wordt ook meer kleinschalige en particuliere samenwerkingen, ieder met zijn eigen expertise op gelijkwaardig niveau. Denk hierbij aan Peerby, Airbnb of BlaBlaCar, initiatieven waarbij particulieren hun bezittingen delen – gratis of voor een klein bedrag. Zo hoorde ik laatst op de radio dat er steeds meer buurten komen, waar mensen door het plaatsen van zonnepanelen op grote schaal, of een windmolen in de achtertuin, zelf hun energie op willen wekken; een nieuwe manier van samenwerken. Waar deze mensen tegenaan lopen is de bureaucratie van wetten en regels waar zij aan moeten voldoen, de ouderwetse regeldruk. Het is een mooi initiatief, een voorbeeld van een nieuwe economie én een bedreiging voor de gevestigde energieleveranciers. Stel dat iedereen zijn eigen energie op zou gaan wekken, wat betekent dit dan voor de Eneco’s en de Nuons in deze wereld? Zij worden door deze nieuwe initiatieven gedwongen om op zoek te gaan naar een nieuw businessmodel, anders vallen zij buiten de boot.
Wat betekent dit soort kantelingen nu voor ons als loopbaanprofessionals? Ik denk heel veel. Door deze kanteling gaat de arbeidsmarkt er anders uitzien: hoe je werk vindt (online), hoe je werk uitvoert (flexwerken) en het soort werk (meer kennisgedreven). Stel dat Eneco meer een doorvoerluik gaat worden van particuliere energie, dan heb je kans dat binnen deze organisatie een ander soort medewerker nodig is. Vooral bij start-ups zie je dat het winstoogmerk minder belangrijk is. Het gaat meer om een periode van ontwikkeling en minder om groei. Het kan dus zijn dat je als medewerker voor de ontwikkelperiode bent aangenomen en dat je daarna overbodig wordt.
Als je als loopbaanprofessional hierop inspeelt, dan kun je de organisaties en de mensen die je begeleidt helpen om zich op korte of lange termijn hierop voor te bereiden. Dit geeft volgens mij aan ons vak een extra dimensie.
In dit nummer staat in het themagedeelte een inhoudelijk artikel ‘De digitale revolutie’ van Mirjam Gaasterland. Zij beschrijft hoe “de traditionele wereld van werk” aan het veranderen is. Ook het artikel van Martin Jan Kraak ‘Van pamperen naar empoweren’ zegt iets over kanteling in de manier van loopbaanbegeleiding. In het praktijkgedeelte vind je onder andere een artikel van Adrie Spruijt over reshoring. Reshoring is een duidelijke kanteling op de arbeidsmarkt: de ommezwaai van ‘alles outsourcen’ in de jaren tachtig naar werkzaamheden terughalen naar Nederland. Een mooi initiatief wordt beschreven in het artikel van de DeBroekriem over ‘opstartbanen’. In samenwerking met Monsterboard roepen zij werkgevers op om jongeren een kans te geven om werkervaring op te doen.
Ben je geïnteresseerd in hr-zaken, lees dan het artikel van Elles Meinster, ‘Loopbaanadviseurs dragen een steentje bij aan strategisch hrm’. Zij voorspelt dat de loopbaanadviseur in de toekomst verantwoordelijk is voor de kwalitatieve bezetting binnen een organisatie. Diegenen die met smart zitten te wachten op het derde artikel van Aaltje Vincent, moeten wij deze keer teleurstellen. In april zal zij haar reeks weer vervolgen.