Kantelpunt
Er zijn momenten waarop je scherp aanvoelt dat er iets staat te gebeuren, iets fundamenteel gaat veranderen. Teruggaan naar de toestand van vlak voor dat moment is niet meer mogelijk en zekerheden staan op losse schroeven. Dat moment, het kantelpunt, is vaak een katalysator voor een verandering en het moment dat iemand een coach opzoekt. In deze uitgave bevragen we verschillende deskundigen over die kleine persoonlijke kantelpunten, maar ook over de grote veranderingen in de wereld en de invloed hiervan op het coachvak. Een greep uit wat u in deze uitgave zoal kunt verwachten.
Allereerst, is verandering in persoonlijkheid op lange of korte termijn überhaupt mogelijk? En kan coaching daarbij een rol spelen? Dit kunt u lezen in de literatuurstudie van Eefje Rondeel en Rendel de Jong. Eminent grise, René Maas, vertelt over zijn speciale geheim achter effectieve coaching: aandachtig en onbevooroordeeld luisteren. Yvonne Burger wijst op de wijsheid van het lijf. Een mooi voorbeeld van iemand die in zijn leven een grote switch heeft gemaakt is Bram Bakker. In een interview vertelt hij openhartig: “Ik heb geprobeerd om het systeem van binnenuit te veranderen. Dat is me niet gelukt en werd me niet in dank afgenomen. Nu denk ik meer te kunnen betekenen en met meer vrijheid.”
Kantelpunten spelen zich niet alleen op individueel niveau af. Veel mensen voelen dat de wereld kantelt en dat we moeten leren ons tot deze nieuwe situatie te verhouden. Kees Klomp is enthousiast voorvechter van de betekeniseconomie en maatschappelijk betekenisvol ondernemen. Hij ziet een kans voor integrale welvaart voor alle organismen op aarde vanuit de existentiële crisis waarin we ons nu bevinden. “Maar door de huidige kanteling in de economische realiteit, zie je ook een mentale crisis ontstaan”, ziet hij. Petra de Bruijn vraagt zich af wat er gebeurt als we door de circulaire bril naar de problemen van deze tijd zouden kijken. Met als onderdeel van de werkelijke kanteling: iedereen is verantwoordelijk, niemand is schuldig. Van leiders vraagt dit om hun ethische kompas te herijken, aldus Michiel Soeters.
Ook opleidingen hebben zich te verhouden tot de huidige situatie. Ronald Becker, directeur van het Europees instituut, blikt terug en vooruit. In zijn overtuiging is het grootste thema voor de komende jaren: collectieve innerlijke groei en wijsheid ontwikkelen, zodat coaches meer zijn dan symptoombestrijder en een bijdrage kunnen leveren aan de nieuwe samenleving.
Tot slot wil ik wijzen op het gedicht van Dick Bonenkamp Keuze. Hebben we in ons leven bij kantelpunten een keuze? Zijn gedicht vat voor mij alles samen. Prachtig!
Veel leesplezier.
Janet Rienties
Hoofdredacteur Tijdschrift voor Coaching
janet@tvc.nl
INHOUD
KANTELPUNT
INTERVIEW
In gesprek met Bram Bakker: Van dwars naar daadkracht
Saskia Teppema
COLUMN
De kantelaar
Saskia Teppema
INTERVIEW
In gesprek met Kees Klomp: Transitie begint in onszelf
Ericka Kuyters
GEDICHT
Keuze
Dick Bonenkamp
WETENSCHAP
Coaching om persoonlijkheid te veranderen?
Eefje Rondeel & Rendel de Jong
IK-ANDER
INTERVIEW
In gesprek met René Maas: Elke drempel wijst op de aanwezigheid van een deur
Sido van der Meulen
OPINIE
Conflictcoaching voorbij het kantelpunt
Francine ten Hoedt
CARTOON
Kantelpunt
Carla Knōtschke
INTERVIEW
In gesprek met Lars van Tuin: Stop met motiveren
Ericka Kuyters
INSPIRATIE
Niemand is een klier voor zijn plezier
Saskia Teppema
ORGANISATIE
ORGANISATIECOACHING
Emoties en twijfels bij no-nonsense ondernemers
Pieter van Os & Tim Theeboom
COLUMN
IJk je kompas
Michiel Soeters
COLUMN
Leren van je wijze lijf
Yvonne Burger
ACHTERGROND
Kantelen in organisatie
Mark van Peufflik
COLUMN
Iedereen is verantwoordelijk
Petra de Bruijn
BESCHOUWING
Coachen naar een klimaat van veiligheid en vertrouwen
Jerôme van Dongen & Wim Goossens
MAATSCHAPPIJ
UIT DE BOEKENKAST
De kanteling van een cultureel zelfbeeld
Sijtze de Roos
VISIE
Dertig jaar opleiden
Ronald Becker
WETENSCHAP
Wetenschap samengevat
Marjolein Stefens & Johan Lataster
LEESVOER