INHOUD THEMA ‘Keerzijde’ (augustus 2016)
- Een sluipmoordenaar in het doolhof - De donkere kant van de arbeidsmarkt, Jolan Douwes
- Cartoon, Martin Reekers
- De kracht van schaduwkanten - Verborgen schatten aan het licht, Martin Thoolen & Wendy Hobbelink
- Boeksamenvatting: Van deskundige naar trainer, Els Ackerman
- Als je ‘gewoon’ bent val je dan buiten de boot? - Een inclusieve arbeidsmarkt, Marlies van Venrooij
PRAKTIJK
- Jobcoaching vanuit autisme bekeken - “Eerst de vraag van de student, dan de studie en loopbaan”, Margreet de Vries
- Hulphond verlaagt drempels - MissionPuppy laat jongeren weer participeren, Jacqueline Kruunenberg
- Een fijne metgezel - Coachen met ezels, Hay Hilkens
- Over karresporen, keien, lieverkoekjes en kletskoek - Oratie van Judith Semeijn, Wilma de Haas
- Als levenslang leren nut heeft, waarom zijn we dan nog niet zover? - Internationale conferentie Life Long Guidance at the Workplace, Martin Jan Kraak
KENNIS & KUNDE
- Zweeds onderwijssysteem: voorbeeld voor ons allen?, Franka Dammerman & Jenk Stronks
- ATD Career Navigator, Jack van Minden
- Benut de kracht van het ePortfolio - Onderzoek geeft inzicht, Anita Boerema & Hay Hilkens
- De waarheid achter vacatures, Aaltje Vincent
- Job lock: vastzitten op je werk of ‘locked’ in jezelf?, Anna Huysse
OPINIE & DISCUSSIE
- Vast en flex, hoezo verschillend?, Steven Gudde
- Column: Een beetje van Maggi, Joke Tacoma
- Wat is de keerzijde van kennis over beïnvloeding?, Fiona Stoop
- De droom van loopbaanbegeleiding, Mirella Verspiek & Peter van Deursen
- Boeken
Keerzijde
De redactie van LoopbaanVisie evalueert regelmatig de inhoud en vormgeving van het vakblad. Een opmerking die af en toe terugkwam was dat ons vakgebied en de verhalen altijd maar weer van een positieve kant belicht worden. Nu zit deze positieve blik, of in ieder geval het positief kunnen benaderen van zaken, wel erg in ons DNA. Toch wilden wij hier wat mee doen. Los van de vraag of de artikelen van LoopbaanVisie een positieve inslag hebben, blijft het feit dat het op de arbeidsmarkt niet altijd rozengeur en maneschijn is. Tot nu toe zijn er nog ongeveer 600.000 werklozen en er komt een steeds grotere discrepantie tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. De overheid roept allemaal stimuleringsmaatregelen in het leven en wil graag een inclusieve arbeidsmarkt. Er is een grote groep migranten die op korte termijn een plek moet krijgen op de arbeidsmarkt. Veel uitdagingen waar de loopbaanprofessional dagelijks in meer of mindere mate mee te maken heeft. Deze keer dus een uitgave met een aantal artikelen met een wat meer pessimistische inslag. ´Een sluipmoordenaar in het doolhof´, is een artikel van Jolan Douwes. Zij belicht hierin een andere kant van de arbeidsmarkt, met uitbuiting en gezondheidsrisico’s voor laagopgeleide werknemers. Martin Thoolen en Wendy Hobbelink laten je in hun artikel naar de schaduwkant van jou als loopbaancoach kijken en zij benadrukken hoe belangrijk het is om hier kennis van te hebben. Of lees het artikel over de schaduwkant van de stimuleringsmaatregels op de arbeidsmarkt. Zorgen deze maatregelen nu voor insluiting of juist voor buitensluiting? Anna Huysse geeft in haar artikel antwoord op de vraag hoe het komt dat mensen vastzitten in hun werk en geen actie ondernemen om dit te veranderen. Ze noemt dat ‘job lock’. Vacatures zijn als verbinder tussen werkzoekende en werkgever onderdeel van de arbeidsmarkt. Hoeveel vacatures zijn er nou? Aaltje Vincent geeft ons zicht op de waarheid achter vacatures.
Vrolijkheid ga je terugvinden in het artikel over de stichting MissionPuppy van Jacqueline Kruunenberg. Ze beschrijft hoe honden ervoor kunnen zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking deel kunnen nemen aan het arbeidsproces. Ontroerend om te lezen hoe deze trouwe viervoeters eigenlijk ook een loopbaan hebben. Lees ook het tweede deel van Franka Dammerman over de ontwikkelingen op de Zweedse arbeidsmarkt en de rol van de overheid daarin.
En natuurlijk besteden we in dit nummer aandacht aan Judith Semeijn, die op 10 juni haar oratie uitsprak. Zij is benoemd tot bijzonder hoogleraar Human Resource Management, in het bijzonder Loopbaanmanagement, een leerstoel bij de faculteit Management, Science & Technology aan de Open Universiteit. Wilma de Haas van het redactieteam van Noloc heeft haar hierover geïnterviewd.
Om terug te komen op de eerder gehouden evaluaties, wij hechten waarde aan de beleving en de wensen van de lezers. Mocht je een suggestie hebben voor een thema, een auteur of een artikel, laat het ons dan weten via hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl