Op een vroege ochtend in het koude Londen stond daar de dorre boom in het volle groen. Het was Banksy weer gelukt.
Via instagram bevestigde Banksy dat het beeld van Banksy was. Op de muur was een hoopvolle boodschap te zien volgens de intentie van deze artiest: een boodschap brengen tegen oorlog, voor gelijkheid, vrede en liefde. Voor mij is dat levenskunst omdat de verbeelding van de kunstenaar ‘de boom heeft verrijkt’. En daartoe worden wij allen uitgenodigd. Of zoals transactionele analyse (TA) ons handvatten geeft; ‘ik ben OK, jij bent OK’.
Een tweede parallel is te trekken vanuit de ontwikkeling van TA. Eric Berne vond dat ‘iedereen van acht tot tachtig jaar’ TA moest kunnen begrijpen. Taal alleen was niet voldoende; er werden modellen ontwikkeld. In mijn woorden: “als je het niet kunt tekenen, dan bestaat het niet”. Ik mag dan ook al te graag tekenen om een werksituatie inzichtelijk te maken. En dat is dan ook gelijk creatief. Het zet het denken en het voelen aan. Het brengt mij inzicht. We doen dat niet alleen op het platte papier maar vullen ook graag de ruimte met ons werk. Zo zetten we de stoelen neer om de ego-toestanden in de ervaring te brengen.
Het redactieteam was nieuwsgierig over of en hoe TA ons de ‘kunst van het leven leert’ en aanzet tot creativiteit. In dit nummer lieten we ons inspireren door ‘levenskunst en creativiteit’. We vroegen een aantal auteurs om op deze woorden en TA te reflecteren.
Beatrijs Dijkman legt de verbinding tussen TA en levenskunst. Ze geeft een inspirerende kijk in werk, voelen en denken. Liesbeth van Heijnsbergen brengt TA en psychodrama samen en schreef een prachtig Taart-ikel: zij nodigt uit om ‘van een afstand naar je ego-toestanden te kijken’.
Sandra Smits schrijft over de ontmoeting als bron van creativiteit en introduceert de cirkel van creativiteit en levenskunst. Wietske Jansen Schoonhoven nodigt ons uit om het Vrije Kind in te zetten, geïnspireerd door kunst en nodigt ons uit om te gaan spelen. Tot slot een recensie van de hand van Lut Slembrouck over TA in organisaties. Hoe vijf auteurs gezamenlijk een boek voor niet-TA-ingewijden schrijven wat doorspekt is met TA en zeven belangrijke perspectieven biedt aan leidinggevende in de VUCA-wereld.
TA gaf mij perspectief en een thuis. Ik was liever uithuizig en op reis. Door TA leerde ik ‘dat ik OK ben’. In de jaren met TA werd mijn huis een thuis. En ik groeide en bloeide samen met mijn gezin. En nu is dan het eerste kind uitgevlogen. Ik hoor en zie hoe hij geniet van elk moment en daar kan ik oprecht blij om zijn. En zo mogen we de levenskunst en levenslust doorgeven.
Marielle Frumau
hoofdredacteur
INHOUD
- Editorial, Marielle Frumau
- Liefdevol omarmen wie ik ben, De verbinding tussen TA en levenskunst, Beatrijs Dijkman
- Een Taart-ikel over ego-toestanden, Van een afstand naar jezelf kijken, Liesbeth van Heijnsbergen
- De ontmoeting als bron van creativiteit en levenskunst, Sandra Smits
- Ik geloof in jou, Het Vrije Kind als bron van vitale creativiteit, Wietske Jansen Schoonhoven,
- Boekrecensie: 7 Perspectieven op leiderschap, Lut Slembrouck
- TA-nieuws