Ik was tegen certificering van loopbaanbegeleiders. Als auditor - mijn vorige werk - toetste ik jarenlang organisaties tegen kwaliteitsnormen voor managementsystemen (ISO 9001) en zag ik tot welke beunhazerij dat leidde.
Zo’n norm zelf is wel goed, en er aan voldoen ook, maar het gevolg is dat de klanten het eisen. En dan begint de ellende. Er kwamen adviesbureaus die, vooral voor schoonmaakbedrijven, een standaard kwaliteitshandboek verkochten voor duur geld en alleen de naam van het bedrijf aanpasten in het boek. Het was mijn taak om te bepalen of het handboek klopte met de praktijk. Niet dus. De directeur van het schoonmaakbedrijf over de rooie, de medewerkers verbaasd (“Het is toch schoon?”) en het adviesbureau als lachende derde. Nee, ik doe niet mee aan certificering.
Maar ja, je bezoekt eens een voorlichtingsbijeenkomst van Noloc, de vereniging van loopbaanprofessionals, over certificeren bij het CMI. Wat betekent zo’n certificaat eigenlijk? O, je moet je verdiepen in je eigen vak en daar zelf iets over schrijven. En je hebt een mentor, iemand die zich al bewezen heeft in het vak, die jou een spiegel voorhoudt over wat je geschreven hebt. Tja, misschien wel nuttig.
Maar waarom moet dat zo belachelijk duur zijn? Omdat je voor een toetsingscommissie moet verschijnen. Noloc stelt voor om een eigen registratie in het leven te roepen, zonder commissie maar met behoud van de mentor . Dan wordt het veel goedkoper. De vereniging wil de kosten integreren in het lidmaatschap en de registratie verplichten.
Ik denk aan de enkele beunhaas die nu bij Noloc rondloopt. Die heeft vast geen zin om zo’n document te maken. Ik wel, het is goed om eens over mijn vak na te denken. Ik heb het tenslotte in de praktijk geleerd en ben niet echt opgeleid als loopbaanbegeleider. Het is vast leerzaam. En als ik terugkijk naar de ruim 300 organisaties die ik heb getoetst, had de overgrote meerderheid zijn zaakjes goed voor elkaar.
Zij vonden zo’n certificaat een bewijs van hun professionaliteit.Mijn besluit staat vast: ik ben voor certificering van loopbaanbegeleiders.
Joke Tacoma is chemicus, psycholoog en eigenaar van Tacoma Coaching, www.tacomacoaching.nl. Ze is gespecialiseerd in mensen met een
technische achtergrond.