Mijn kleinzoon is eerstejaars student. Informatica. Hij had geen loopbaanadviseur of schooldecaan nodig om zijn keuze te maken. Iets anders dan computers valt buiten zijn gezichtsveld, denk ik. Zijn toekomstige werk zal zich waarschijnlijk ver van Nederland afspelen, een interessante toekomst. Wie zal over een jaar of tien nog loopbaanadviseur willen worden? Tegen die tijd haalt iedereen informatie over opleidingen en beroepen van internet, stelt vragen waar hij mee zit aan een e-coach en kan door alle beperkende regels toch niet van studie switchen of meer dan één masterstudie voltooien. Studiefinanciering is dan iets uit het verleden en iedereen boven de veertig is stokoud in de ogen van werkgevers, net als in 2012.
De loopbaanadviseurs van nu, of ze Noloc-erkend zijn of CMI-gecertificeerd, noemen zich dan allemaal coach. Levensloopcoach, leefstijlcoach, balans-werk-en-privécoach, hoogbegaafdheidscoach of misschien wel nadenkcoach. Allemaal zijn ze gespecialiseerd in een bepaalde doelgroep:jongeren, studenten, starters, bèta’s, hoogopgeleiden, techneuten, vrouwen, bijstandsmoeders of gehandicapten. Elke cliënt is flexwerker, een vaste aanstelling is zó 2004. Om de drie jaar wordt dus iedereen een tijdje werkloos en moet opnieuw solliciteren na een minimale periode waarin recht bestaat op een werkloosheidsuitkering. Stop. Dit is een beeld om moedeloos van te worden. Even overstappen dus naar de andere kant. Het loopbaanvak professionaliseert in hoog tempo, in 2020 is er een flink aantal universitair afgestudeerde loopbaanprofessionals. Het vak heeft dan een stevige wetenschappelijke basis, gedoceerd door bevlogen hoogleraren. Zij begeleiden promovendi, die onderzoek doen naar de knelpunten en zo weer nieuwe ontwikkelingen in gang zetten. Daarnaast hebben marketing en personal branding een hoge vlucht genomen.
Elke zzp’er zet zichzelf uitermate zichtbaar in de markt met zijn unique selling points. Het aantal boeken met volstrekt nieuwe begeleidingsmethoden is niet meer te tellen. Uiteraard te koop via internet als digitale boeken voor de e-reader of de tablet. De opvolgers van LinkedIn en Facebook zorgen voor een groot virtueel netwerk van adviseurs en coaches. In 2020 doen nieuwe loopbaantheorieën de ronde, ontwikkeld in Australië of in de Verenigde Staten. Van al die oude theorieën klopte geen moer, die kunnen in de prullenbak. In LoopbaanVisie staan enthousiaste artikelen van onderzoekers en collega’s die het licht gezien hebben, met prachtige modellen van cirkels en driehoeken in 3D. Zo moet het worden, het jaarlijkse loopbaancongres laat een zaal vol adviseurs zien die staan te trappelen om de nieuwe ideeën toe te passen. Het vak wordt nu pas echt verjongd. In de koffiepauze staan in een hoek wat senioren bij elkaar. Roken doen ze al lang niet meer. Ze kijken op hun smartphone of er nog nieuwe opdrachten binnenkomen en twitteren naar hun volgers dat ze op een zeer interessant loopbaancongres zitten.
De pensioengerechtigde leeftijd is inmiddels opgetrokken naar zeventig jaar, dus ze moeten nog even mee. Ze begeleiden nog steeds cliënten naar een interessante toekomst, in maximaal drie gesprekken. De rest gaat via internet en twitter. Misschien hadden ze toch informatica moeten gaan studeren, net als mijn kleinzoon.
Els Ackerman werkt als zzp’er in haar Praktijk voor Loopbaanadvies en Coaching in Rotterdam. Daarnaast geeft ze cursussen columnschrijven en autobiografisch schrijven en is ze redactielid van LoopbaanVisie. www.elsackerman.nl