Lijden of leiden
“Mijn directeur laat al mijn opmerkingen van zich afglijden en voelt zich nergens verantwoordelijk voor: ze noemen dat tegenwoordig het ‘Tefal-effect’.”
Mijn cliënt, een leuke man van net veertig, is verontwaardigd bij het uitspreken van deze zin en lijdt er zichtbaar onder. In de politiek, in de media, maar vooral ook in organisaties zijn deze klachten niet van de lucht. De behoefte aan leiderschap lijkt nog nooit zo prangend te zijn geweest als nu. Maar wat is een goede leider?
Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering beschrijft leiderschap in een uitzending van Buitenhof als: “de noodzaak voelen om te leiden, informatie te verzamelen door goede mensen om je heen te hebben, nuance te zoeken, op tijd te beslissen (ook al is er nog veel onzeker), verwachtingen te managen, met inspiratie een boodschap te kunnen brengen.”
Ontbreekt het hieraan bij al die ‘leiders’?
Nee. Er is wat anders aan de hand: weerspiegelt de behoefte aan een leider niet de behoefte aan krachtdadiger optreden van onszelf, van ons allemaal?
Is het niet zo dat het tijd wordt dat we zelf meer innerlijk leiderschap zouden moeten tonen? Dat we te weinig stilstaan bij de nuance, te pietluttig zijn, te roddelachtig, teveel vooroordelen hebben, te weinig initiatief tonen? We kijken in feite aan tegen ons eigen eindeloze machteloosheid. En nemen er geen stappen in. We projecteren de behoefte aan leiderschap in de buitenwereld, lekker ver weg, lekker achterover leunend: “Zie je wel, die overheid bakt er niks van, dan hoef ik het dus zelf ook niet te proberen.”
De vraag om een goede leider verdoezelt de noodzaak om zelf leiding te nemen, zelf verantwoordelijk te zijn voor je daden, naar je familie, vrienden, buren en collega’s. Om zelf na te denken over wat goed en fout voor jou is en waarom je nog steeds niet de verantwoordelijkheid neemt voor de pijnlijke en negatieve gevoelens die je hebt, en waarom je ze niet verwerkt, zodat je ze niet aan je kinderen hoeft door te geven.
Kijk jezelf in de spiegel aan en vraag je af:
“Waarom wil ik geleid worden?”
Door de verantwoordelijkheid voor innerlijk leiderschap op je te nemen en te gaan staan voor je eigen wensen en verlangens ontsla je de ander van de verplichting er zorg voor te dragen.
What a wonderful world it will be!
Annet Brinkhuis is directeur, coach en opleider van Annet Brinkhuis Opleidingen www.annetbrinkhuisopleidingen.nl