INHOUD THEMA ‘LICHAAM’ (december 2018)
- In gesprek met Pat Ogden, Leona Aarsen
- Susanne Täuber: Rook niet! Drink niet! Wreet niet!, Jikke de Ruiter
- Mijn mooie, wijze lijf, Marlou van Paridon
- De caleidoscoop van lichaamsgerichte coaching
IK-ANDER
- Tantra, Marije Oostindie & Martina Gijsbers
- Zien en gezien worden, Ericka Kuyters
- Van burn-out naar levenskunst, Anita Roelands & Robert Stamboliev
- Oogjes dicht en snaveltjes toe, Sido van der Meulen
- Minder ademen voor een betere gezondheid, Jan van Zuijlen & René van den Heuvel
ORGANISATIE
- Vormgeven aan collectief leren in organisaties, Marijke Sybesma
- Mart van Dinther: De drie letters van het hbo, Sijtze de Roos
- Lichaam, Yvonne Burger
- George Kohlrieser: Over hoe vrouwen en mannen verbinden, Klaartje van Gasteren & Anne Verbokkem-Oerlemans
MAATSCHAPPIJ
- Mamma, ga ik eerder dood dan jij?, Francy op het Roodt
- Wij allemaal, Saskia Teppema
- De fenomenologie van de waarneming, Sijtze de Roos
- BeBright: Vitaliteit? Begin vooraan, Veronica Waleson
Lichaam
Als ik terugkijk op momenten in mijn leven zijn niet de gesprekken, maar de ervaringen die ik aan den lijve heb ondervonden het meest blijven hangen en het leerzaamst voor mij geweest. Dat hoor ik vaker. Wat vertelt het lichaam ons en hoe kan dit ingezet worden binnen coaching? In deze uitgave verkennen we wat het lichaam ons te bieden heeft en zoomen we in op enkele meer lichaamsgerichte vormen van coaching.
We openen deze uitgave met een interview met de Amerikaanse Pat Ogden, grondlegster van de bekende Sensorimotor Psychotherapy. Zij pleit voor een paradigmaverschuiving. Zij wil van een ‘praatkuur’ naar een model dat ook rekening houdt met de dominante rol van non-verbale, fysieke, impliciete processen. Het lichaam spreekt duidelijk tot wie weet hoe te luisteren, is haar ervaring. Dit is niet nieuwe. Ook tantra, een al duizenden jaren oud spiritueel pad, ziet het lichaam als toegang tot heelheid, aldus Marije Oostindie en Martina Gijsbers. Door af te stemmen op de taal van je lichaam, ontdek je hoe je je op dat moment verhoudt tot jezelf, de ander en de omgeving.
Een willekeurige zoektocht door coachland leverde een kleurrijke caleidoscoop op van lichaamsgerichte individuele coaching. Het varieert van stem- en dans- tot bokscoaching. Bij elke vorm lijkt het te gaan over het verbinden van het hoofd met het hart of de binnen- met de buitenkant. Ieder coacht op de manier die bij hem of haar past. Een mooi voorbeeld vind ik Howard van Dodemont, acteur, regisseur en coach. Deze achtergrond maakt hem een meester in het ‘zien’ van de taal van het lichaam. Zonder te oordelen of te interpreteren deelt hij zijn observaties met de coachee, waardoor deze zich bewust wordt van de gedachten en gevoelens die er op dat moment in hem omgaan.
Ook op organisatieniveau staat het lichaam, het fysiek en mentaal welbevinden van de medewerkers in de belangstelling. Strategie- en innovatiebureau BeBright pleit ervoor om vitaliteit op te nemen in de visie van elke organisatie. George Kohlrieser deelt wat in zijn optiek, vrouwelijke en mannelijke leiders te geven en te leren hebben.
Met al deze aandacht voor het lichaam, gezondheid, voeding, het jong, mooi, gelukkig en succesvol moeten zijn, ligt er ook een gevaar op de loer. Lukt het niet om aan deze maatstaven te voldoen dan volgt er een moreel oordeel en zelfs maatschappelijke uitsluiting. Universitair hoofddocent en sociaal psychologe, Susanne Täuber, waarschuwt dat met name de lageropgeleiden de dupe worden van dit politiek beleid en dat dit leidt tot maatschappelijke polarisatie. Dit lijkt me juist niet wat we willen. Een mooie overdenking voor Kerst.
Namens de redactie en uitgeverij Kloosterhof wens ik u fijne feestdagen.