In het woord ‘beloning’ zit ‘loon’. Wat is mijn loon als ik iemand coach? Het eerste dat in me opkomt is de betaling van de klant. Dat is belangrijk, maar niet voldoende om mijn plezier als coach te verklaren. Wat is mijn echte beloning?
Wat ik geweldig vind is dat tijdens het kennismakingsgesprek mijn klant zich al opent voor me. Zij – of hij, ik heb ongeveer evenveel mannen als vrouwen als klant – vertelt waar ze mee zit. Dat kan een loopbaanprobleem zijn of een persoonlijk probleem, meestal een combinatie van beide. Voor mij is het iedere keer weer een wonder dat ik zomaar in iemands ziel mag kijken. En dat zonder dat iemand mij kent, met bijvoorbeeld alleen informatie van mijn website.
Tijdens het kennismakingsgesprek voelen we of het klikt tussen ons. Na verloop van tijd vraag ik: “Zou ik jouw coach kunnen zijn?” Vrijwel altijd is het antwoord “ja”, wat ook al een wonder is: dat iemand me zo vertrouwt dat ze in de toekomst nog meer aan mij wil vertellen.
In het coachingsproces dat volgt opent de klant zich verder en vertelt over haar problemen. Ik luister en stel vragen. Ik kan me erover verbazen dat ik steeds opnieuw vragen kan stellen, alsof het een natuurlijk proces is. En dat de klant steeds geneigd is om antwoord te geven. Het is een vreemd mechanisme, dat kennelijk diep gebakken zit in de mens, om antwoord te geven op een vraag.
Soms ben ik bang dat ik geen vragen meer heb. Of dat de vragen niet meer relevant zijn en niet meer spontaan uit mijn mond rollen. Hoewel, dat heb ik nu ook. Dan zeg ik gewoon dat ik even niet meer weet hoe we verder moeten. En ik neem de tijd om na te denken. Mijn klant wacht dan een tijdje en vertelt vervolgens hoe we verder moeten. Ook zo’n fascinerend verschijnsel.
Het mooie van coachen vind ik de wederzijdse kwetsbaarheid. Mijn klant stelt zich kwetsbaar op, maar dat kan alleen als ik het ook doe. Dat is de basis voor het vertrouwen dat we in elkaar stellen. Dat is de basis voor de antwoorden die mijn klant zoekt. Mijn loon is dat ik kwetsbaar mag zijn in mijn vak. Daar ben ik diep dankbaar voor..
Joke Tacoma is chemicus (1985) en psycholoog (2007). Sinds 2002 is ze eigenaar van Tacoma Coaching en werkzaam als loopbaancoach en personal coach. Haar specialisme is mensen met een technische achtergrond