INHOUD THEMA 'MAATSCHAPPIJ' (december 2015)
- Coaching en de ontwikkelingen in de samenleving, Alex Engel
- Teamcoaching als inspiratiebron voor managers? Anita Wesselius
- Uitgelicht: Rob Merkx
- Coachen als ontdekking, Adriaan Hoogendijk
- 'Insgelijks, we doen het samen', Rob Visser
- Overdenking: Echt
- Onbestuurbaar met bevelen, Ilse Engwirda
- De MatrixMethode, Vincent Peeters
- Coachen met karakter, Bea Jonker
- Lerend coachen, Tamara van Duin
- Het portret: Een beeld maken van iemand, Josien de Vries
- Teamcoaching, The Intensive, Corry van der Molen
- Dr. Phil: Rolmodel voor coaches, Axelle de Roy
- Teamcoaching: Daadwerkelijk aansluiten bij het team, Marianne Kok en Margreet Steenbrink
- De ultieme complete coach, Peter Mackaay
- De metafoor van het theater, Bert van Dijk
- Tien jaar loopbaan: Zoekend vakblad vindt zijn weg, Sasia den Broeder
- Hoog sensitieve personen in de werkomgeving, Thea van der Minne-Frank
- Invloed naar boven
- De marketing van de coach, Jan-Willem Seip
Maatschappij
You may have all the knowledge there is, but it is really nothing until you have felt it, lived it, experienced it. (Ramtha).
Terugrijdend van de laatste redactievergadering, speelde deze uitspraak door mijn hoofd. Na het eerste nummer gezamenlijk gemaakt te hebben, bleek het effectiever om voor de komende nummers een hoofdredacteur aan te stellen. Gezien mijn ervaring met schrijven, het maken van een tijdschrift en coachen heb ik de klus op mij genomen.
De uitgever drong in de eerste vergadering al aan op een hoofdredacteur, maar dat hebben wij van tafel geveegd. Vanuit onze gedeelde passie gingen wij dat samen doen! Dat dat in de praktijk tegenviel bleek uit alle nachtelijke uren die wij besteedden om de puntjes op de i te zetten. En nog liepen we aan tegen de overlap tussen de verantwoordelijkheden. Wie had contact met welke auteur? Welke versie was de laatste versie, had iemand nog gedacht aan…
De redactie zou een zelfsturend team zijn. Zelfsturende teams werden in de jaren ’70 opgericht omdat het mensbeeld toen veranderde. De mens was zelf verantwoordelijk voor zijn eigen leven en kon zijn eigen keuzes maken. En dat mensbeeld klopt ook, maar bij gedeelde verantwoordelijkheid loopt het dus mis. Verantwoordelijkheid dragen voor je eigen werk en leven is één ding. Maar als de verantwoordelijkheid wordt gedragen door alle teamleden weet niemand wie wat doet. Vandaar dat zelfsturende teams nauwelijks meer bestaan.
De leden van de redactieraad hebben allen genoeg kennis van organisaties en leidinggeven om valkuilen te voorkomen. Maar kennis is niets als je het niet zelf ervaren hebt. Prediken wij dit ook niet in onze coachingstrajecten? De coach die advies geeft en alleen modellen uitlegt, vult wel de kennis aan van de klant, maar zolang de klant niet geprikkeld wordt om deze toe te passen, verandert er niets.
In dit nummer ontvangt u van ons weer veel kennis over coachen. Om toe te passen, te voelen en te ervaren.