INHOUD
- Voorwoord - Macht en onmacht noodzakelijk voor groei, Sari van Poelje
- TA-nieuws
- Zelfsturing in teams, Fenno Meijer
- De Heldere Driehoek, Vieve ter Laak
- Macht en onmacht in organisaties, Sandra Wilson
- CTA in de praktijk - Leiderschap loont!, Liesbeth de Jong
- Interview met Hugues Lesot: Lessen uit Frankrijk - TA is geen sekte, Tin Vanderhoeven
- Een tipje van de sluier...- Interview met Harry Gerth, Tin Vanderhoeven
- TA systemisch of niet, Sander Reinalda versus Joost Levy
- Opleidingsagenda - september 2016 - januari 2017
- Verenigingsnieuws
Macht en Onmacht in Organisaties
In mijn praktijk als organisatieadviseur en executive coach komt het thema macht en het gevoel van onmacht vaak terug. Macht kan volgens mij gezien worden als:
- een gevolg van een positie in de hierarchie van een systeem;
- een gevolg van invloed in de relatie, of
- een gevolg van de overdrachtsrelaties voortkomend uit script.
Een gevoel van onmacht kan volgens mij voortkomen uit incongruentie tussen positie, relatie en gezonde overdracht. Bijvoorbeeld, je kan een hoge positie hebben maar je onmachtig voelen in de relatie tot je bestuur. Of je kan aantoonbaar veel invloed hebben in de relatie tot je baas, maar je door de overdracht die nog voortkomt uit je oorspronkelijke familie onmachtig voelen.
Mensen hebben hele gemengde gevoelens ten aanzien van macht, en hele negatieve gevoelens ten aanzien van onmacht. Maar als je geen onmacht ervaart zal er weinig stimulus zijn om te groeien naar gezonde uitoefening van je macht.
- In de artikelen in dit themanummer besteden we met name aandacht aan de gevolgen van machtsmisbruik en aan manieren om uit de onmacht te stappen.
- In Zelfsturing in Teams beschrijft Fenno Meijer de onverwachte gevolgen van zelfsturing als reactie op de bezuinigingen in de zorg, en opties om dit in de toekomst te voorkomen.
- In de Heldere Driehoek ontwikkelt Vieve ter Laak een praktisch en concreet stappenplan om machteloosheid om te buigen in autonomie bij coachingsklanten.
- Sandra Wilson stelt in Macht en onmacht in organisaties dat we moeten komen tot een model van gedeelde macht tussen leiders en volgers, onder andere door de overdrachtsrelatie te bewerken.
- In het thema-interview vertelt de voormalig voorzitter van IFAT, Hugues Lesot, hoe de Franse TA-vereniging reageerde op de beschuldiging van sektegedrag aan het adres van IFAT door de Franse overheid.
- Liesbeth de Jong laat zien hoe je met heldere contracten en een gezonde strookhuishouding een gemeentelijke organisatie kan ombuigen van een spelmatig systeem naar een autonoom systeem.
- Naast ‘Een tipje van de sluier’ waarin je kennismaakt met Harry Gerth vind je in dit nummer ook TA-nieuws, en opleidings- en verenigingsnieuws. Dit nummer van TA magazine is opnieuw liefdevol samengesteld door de redactieleden.