MASTERCLASS Samen met Performa organiseerden VETRON en NVO2 op donderdag 13 oktober 2011 de masterclass ‘Strategisch leren en ontwikkelen in organisaties’. Centraal staan twee casussen en per casus presenteren vier partijen hun ideale oplossing. De eerste casus is van het ministerie van Infrastructuur & Milieu en wordt toegelicht door Saskia van Hasselt. Uit een fusie is vorig jaar het ministerie van Infrastructuur en Milieu ontstaan. De vraag van het ministerie is hoe leren en ontwikkelen kan bijdragen aan de identiteitsontwikkeling.
De eerste presentatie is van de NVO2 -werkgroep ‘Hogere Opgeleide Professionals’. Lucette Voorneveld gaat in op het spanningsveld waarbinnen het ministerie opereert. In de presentatie van Leeuwendaal door Reinier van der Monde staat co-creatie en eigen verantwoordelijkheid centraal. De derde bijdrage is van Marjan Engelen en Angelique Blekkink van de NVO2-werkgroep ‘Interne Communicatie in het kwadraat’. Zij presenteren een vier stappen aanpak ‘Van buiten naar binnen’. Identiteit kan volgens hen niet losstaan van imago. Het laatste advies komt van Gooiconsult’ers Petra Kramer en Dennis de Fidder.
De kernboodschap van deze presentatie is dat er geen gegarandeerd succesrecept voor verandering bestaat en dat naast verbinden vooral vertrouwen noodzakelijk is. Na deze snelkookpan met adviezen is het de beurt aan de vakjury om te reageren. Nina Lazeron, Lucas van Wees, Paul Jansen en Suzanne Verdonschot geven vanuit hun eigen perspectief een reactie op de oplossingen en een roos aan hun favoriet. Saskia van Hasselt bedankt alle partijen voor hun bijdrage en Gooiconsult met gaat met de meeste rozen de pauze in. Van het congres wordt live verslag gedaan door leden van de NVO2-werkgroep sociale media. Zij maken tijdens de masterclass een live-blog, met bijdragen vanuit de zaal en daarbuiten. Na de pauze vertelt Eelco van Norren wat er tot nu toe is binnenkomen aan reacties via blog en twitter (de blog is nog steeds beschikbaar via www.vetron.nl en www.nvo2.nl).
De casus na de pauze is van Stegeman. Stegeman wil graag weten wat men kan doen om oudere medewerkers tijdig te ontwikkelen zodat ze langer door kunnen werken? Het eerste advies komt van Anouk Jansen op de Haar en Marcel Schevers van SBK Advies. In deze presentatie staat performance learning centraal: vanuit werkplek, mens en organisatie slimmer leren. Daarna presenteert Schouten en Nelissen’s Johannes de Geus de fitscan. Zijn advies: maak van inzetbaarheid een KPI, betrek de stakeholders, onderzoek en vertaal en gebruik eenvoudige, laagdrempelige ontwikkelingsinstrumenten. De derde bijdrage is van Remo Niehot en Ron Wolsleger van Vergouwen Overduin. Zij houden een pleidooi voor het slimmer inrichten van werkprocessen door oudere werknemers zelf. In de laatste presentatie zet Frodo de Valk van SBI behoefte van de werknemers zelf centraal en stelt voor te onderzoeken waar zij energie uit halen. Wederom geeft de vakjury feedback en nu is het Schouten en Neslissen die met twee rozen naar huis gaat. Als reactie op de presentaties roept Annemarie Kuks van Stegeman op ook na te denken over oplossingen buiten het eigen bedrijf. Dagvoorzitter Rick de Rijk constateert dat het bijeenbrengen van vraag en aanbod leidt tot een zinvolle kennisuitwisseling, die niet na het congres voortgezet kan worden.
De presentaties zijn beschikbaar via www.vetron.nl en www.nvo2.nl.