Een half jaar geleden: het was nog vroeg in de morgen toen er aangebeld werd. Ik liep naar de hal en voelde de frisheid van de wind, die zo kenmerkend is voor de decembermaand, langs mijn gezicht, toen ik de deur opende. Een opgewekt ogende man overhandigde mij een doos die je als echte gourmand meteen herkent als de verpakking rondom een heuse taart, “Als je hier mee aankomt, kun je nooit te vroeg zijn, ” glimlachte ik aangenaam verrast en na een: “Zo is dat, geniet er maar van. Fijne dagen,” draaide de man zich om en begaf zich weer richting zijn auto. Ongetwijfeld op weg naar weer andere, net ontwakende lieden om hen een prettig begin van de dag te bezorgen.
De tekst op de (onweerstaanbaar heerlijke) strook marsepein die de taart opsierde, droeg de wens van een smakelijke voortzetting voor 2010 en was afkomstig van de uitgever van het Tijdschrift voor Coaching. Na een aantal jaar verbonden te zijn aan dit tijdschrift, kan ik inmiddels wel zeggen dat dit soort acties kenmerkend zijn voor deze uitgeverij met zijn mensen. Eric investeert in zijn team, in de mensen om zich heen én in zijn bedrijf. En omdat dit investeren zo natuurlijk en als vanzelfsprekend gaat, voel je je uitgenodigd ook bijdragen te leveren die ertoe doen. En hier komt voor mij de kern van waar het bij investeren om draait prachtig naar voren. Investeren is idealiter spiraalsgewijs wederkerig én heeft meer in zich dan een definitie van dit begrip in eerste instantie suggereert.
Wanneer je de omschrijving van wat een investering is, bekijkt op Wikipedia, wordt gesteld dat het bij investeren draait om de opoffering van tijd of geld (waarbij vaak van een kapitaalsinjectie gesproken wordt) ten behoeve van een doel dat pas op de lange termijn wordt behaald. Wat mij betreft een bruikbare definitie, hetzij wat eenzijdig gesteld en onvolledig.
Een completere versie van wat investeren is, sluit naar mijn idee ook het meer belangeloos investeren niet uit. Gewoon, omdat je graag iets voor iemand doet of kunt genieten van de groei en het plezier van anderen. Maatjesprojecten en initiatieven als die van Wereldcoach, zijn hier een mooi voorbeeld van. Gelukkig maakt Wikipedia ook melding van het feit dat bij investeren in het dagelijks spraakgebruik een vaak ruimere betekenis wordt gebruikt, waarbij de nadruk wordt gelegd op een uitgave nu, die opbrengsten in de toekomst genereert.
De mix van aandacht voor jezelf (of de organisatie) én de ander (of de wereld) schept volgens mij de unieke melange van wederkerigheid die tot uiting komt in opbrengsten/ uitkomsten in de toekomst. Als maat van uitdrukking wordt in deze formule de term relatie gebruikt.
Glimlachend denk ik terug aan de kers op de taart in december.
Audrey de Jong geeft met passie invulling aan training- en coachingtrajecten rondom communicatie, persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.