Met mij gaat alles goed!
Hallo! Hoe gaat het met je werk?” “Goed, heel goed! Ik heb een aantal interessante cliënten en leuke contacten. En jij?” Loop rond en leg je oor te luister en je trekt de conclusie: loopbaanprofessionals zijn succesvol! Best opmerkelijk in deze barre tijden… Binnen de multidisciplinaire en brancheoverstijgende ondernemersnetwerken waar ik in participeer heeft men het ook over de zaken die niet zo goed gaan en de mogelijke oorzaken daarvan. We stellen elkaar vragen en reiken tips en kansen aan. Ook spreken we openlijk over mogelijke samenwerking en ‘aanbrengfees’. Heel commercieel en voor het voortbestaan van ondernemingen van levensbelang.
Hoe zit dat dan in onze eigen beroepsgroep? Wij vertellen elkaar hoe wij ons onderscheiden van de ander en daarom succesvol kunnen zijn. En we zijn open in het delen en vieren van die successen, al zit daar misschien ook een verborgen competitiviteit in. Maar hebben wij het ook openlijk over de tegenslagen of achterblijvende omzetten? Als ik dat bespreekbaar maak bij een aantal vakgenoten geeft men onafhankelijk van elkaar aan dat het ‘not done’ is om zo open te zijn. Het wordt zelfs afgeraden! Durven wij daar niet over te praten omdat er een collectieve aanname lijkt te bestaan dat als het tegenzit dit ook meteen iets zegt over onze deskundigheid als professional? Of over onze professionele en persoonlijke geloofwaardigheid? Dit lijkt het taboe van onze beroepsgroep.
We horen niet van de ander dat die heel hard voor zijn resultaten heeft moeten werken en dat het lang duurde om contracten te krijgen. We horen niet dat het tegenzit en dat het plan om voor jezelf te beginnen toch meer omvat dan aanvankelijk gedacht. Evenmin delen we het als er toch een nijpende financiële situatie ontstaat. Zelf ben ik bijvoorbeeld heel benieuwd hoe het met collega’s gaat die IRO-trajecten uitvoeren, nu het UWV die niet meer financiert en er mogelijk voor hen een omzetdaling ontstaat. Hoe gaan ze daarmee om?
Op de coachingskalender van 2010 stond op 11 juni de toepasselijke spreuk: “Succes berust meer op contacten dan op contracten!” En het onderhouden van contacten kost veel tijd!
Voor mij een bevestiging dat het juist in onze beroepsgroep zaak is om ook met elkaar te bespreken waar het minder goed gaat. Dat biedt mogelijkheden, bijvoorbeeld voor samenwerkingsverbanden of gezamenlijke projecten. Omstandigheden zijn weliswaar van invloed, maar het meest doorslaggevend zijn ambitie en hard werken. Dit valt te leren van mensen die wij collectief aanmerken als succesvol. Zij werden vaak pas vanwege die ambitie en hard werken succesvol, gesteund door een blijvend geloof in zichzelf en de moed om tegenslagen te delen met collega’s.
We zijn zozeer gericht op succes dat we bang zijn om te vertellen dat we (een tijdje) niet succesvol zijn. Laten we juist onze zorgen eens delen, onze vragen, onze zoektocht. En als wij dan merken dat onze gesprekspartner het wel leuk schijnt te vinden dat het ons even tegenzit, weten we ook dat dit niet iemand is waar wij mee samen willen en kunnen werken!
Drs. Katja Bosboom is werkzaam als arbeidsdeskundige en re-integratiecoach. Zij begeleidt de werkgever en de werknemer naar een situatie waarin gezond gewerkt kan worden. Dit doet zij als zelfstandig ondernemer sinds 1999. www.functieflex.nl