De maatschappij is één grote aaneenschakeling van ontmoetingen. De één is leuker dan de ander, maar al met al openbaren zich in de diverse ontmoetingen binnen het leven vele boeiende aspecten. Het automatische stimulus-respons systeem maakt dat mensen door die ontmoetingen het gevoel krijgen dat ze leven. Mensen ervaren liefde, uiten woede, ervaren angst en vieren overwinningen. De ontmoetingen die mensen hebben zijn belangrijke smaakmakers van het leven en zijn daarmee een onmisbaar instrument in de praktijk van de coach. Coaching vindt vooral plaats in de context van (een reeks) ontmoetingen en in die ontmoetingen ontmoet de cliënt zichzelf ook meer dan elders.
Een gesprek tussen coach en hun coachee wordt door velen gezien als één van de mooiste ontmoetingen tussen mensen. De coachee leert en bereikt als het goed is zijn doel. De coach prijst zich gelukkig omdat hij een bijdrage heeft kunnen leveren aan het leven van een medemens en kan zichzelf weer een schouderklopje geven. Ook de organisatie, die de opdracht heeft verstrekt en haar doel ziet gerealiseerd, is tevreden. In dit nummer hebben we niet voor niets Ont-moeten als thema gekozen. Het leven is overvol ontmoetingen. Goed om daar eens op in te zoomen, en wel vanuit twee perspectieven:
1. het perspectief van mensen die elkaar ontmoeten en
2. het perspectief van ont-moeten, van de ander (en wellicht onszelf) helpen te ontdoen van de drang (en daarmee de spanning) van ‘zo veel te moeten doen’ om alles in balans te houden.
Al die ontmoetingen hebben namelijk ook een keerzijde. Soms nemen ontmoetingen ons zo in beslag dat we een enorme tijdsdruk en verantwoordelijkheidsgevoel ervaren. Hoe gaan we daarmee om? Hoe kunnen we dat bij onszelf en onze klanten in goede banen leiden? Welke methodieken kunnen we daarbij inzetten en welke perspectieven zijn er? Zelf mocht ik aan dit themanummer ook een bijdrage leveren. Ik heb daarbij bewust gekozen voor een vrij zeldzame en wat radicale benadering, namelijk die van het non-dualistisch perspectief. Een benadering die op weinig scholen wordt onderricht maar, naar mijn ervaring, veel impact kan hebben op de het resultaat van de coaching. Het levert in ieder geval boeiende ontmoetingen op tussen mij en mijn cliënten. Ik hoop ook dat lezers van deze uitgave door dat artikel en alle andere boeiende artikelen weer veel nieuwe inspiraties ontmoeten.
Alex Engel is oprichter en secretaris van de NOBCO, lid van de redactie van het Tijdschrift voor Coaching en sinds 1993 coach.