INHOUD THEMA ONT-MOETEN (maart 2009)
- Moeten we wat met ontmoeten? Francine ten Hoedt, Marijke Lingsma
- Lanterfanten, Jeanne van Asseldonk
- Van moeten word je alleen maar moe, Jan Bommerez
- Gaan ont-moeten en beoordelen wel samen? Marijke Beukema
- Net(anders)werken, Jacques Giesbertz
- Ont-moeten, Alex Engel
PRAKTIJK
- Managers wil is wet, Paola Pisu
- De kracht van ontmoetingen, Jens Pas
- Bevrijding van de geest, Alex Engel
- Achterliggende verslaving, Nick Gill
- Uit balans, Diny van den Bout, Mensenwerk, Erica Risiglione, Ramon van Bergem
- Patent op goud, Ton Verheijen
METHODIEKEN
- Veranderen leer je niet van een coach, Ilse Engwirda
- R.A.P.P.®, Harry Rump
- Zorgvuldig confronteren, Fer van den Boomen, Marcel Hoonhout, Rinus Merkies
- TA coaching, Anne de Graaf, Sandra Wilson
- Provocatief coachen en improvisatie, Bert van Dijk
ACTUALITEITEN
- Waardering brengt leven voort, Frank van der Mijn
- Veel coaches zijn gefocust op status of geld, Herbert te Velthuis
- T-maatjes
- Recensies
- Forum
(Ont)moet, juist nu!
Voor u ligt alweer het eerste nummer van het Tijdschrift voor Coaching van 2009. Een bijzonder jaar, omdat het dit jaar 5 jaar geleden is dat het Tijdschrift voor Coaching voor het eerst verscheen. We vieren in september ons eerste lustrum! Daarmee hebben we ons bestaansrecht bewezen en dat in deze onzekere tijden. Er heerst een crisis die leidt tot onzekerheid over de toekomst. Dit werkt angst en stress in de hand bij medewerkers en ondernemers. Werk aan de winkel dus voor coaches (en hun coachees!). Wat betekent dit voor de toekomst van coaches? Hoe zal deze economische malaise de inzet van coaches en het vak beïnvloeden?
Het zal zeker veranderingen teweeg brengen in de ‘coachingswereld’, een wereldje dat sowieso al in beweging is. Onzekerheid kan mensen flexibel maken en dwingt om los te laten, te ont-moeten. Mensen worden creatiever in het vinden van oplossingen en nemen zelf de teugels weer in handen. Dit zijn voorwaarden om tot inzicht te komen en om soms moeilijke stappen te zetten. Voorwaarden die gewenst zijn voor een succesvol coachingstraject. Er zijn nu dus juíst omstandigheden die maken dat er nieuwe kansen en mogelijkheden komen voor zowel coaches als coachees! Sommige coachingsbureaus profiteren al van het economisch zware weer. Men bemerkt de laatste maanden vanuit de kant van de ondernemers duidelijk een toenemende vraag naar een sparring partner. Sociale netwerken, zoals MySpace en LinkedIn zien de aantallen bezoekers zelfs stijgen dankzij de economische malaise.
Deze netwerken worden steeds populairder, omdat mensen op deze manier kunnen lobbyen voor een opdracht of baan. Er zitten echter nog meer voordelen aan netwerken en aan het ontmoeten van mensen. In het artikel Net(anders)werken wordt uit de doeken gedaan wat netwerken allemaal op kan leveren, hoe coaches netwerken en worden aanknopingspunten gegeven om effectiever te netwerken. Uit een enquête gehouden onder de lezers van onze nieuwsbrief blijkt dat coaches nog heel wat kunnen leren! Verder komt in dit themanummer - hoe toepasselijk in deze tijd! - uitgebreid aan bod hoe belangrijk het is om los te laten en te ont–moeten om werkelijk in contact te komen met jezelf, de ander en misschien zelfs wel het goddelijke. Mijn conclusie: heb moed, niets moet, ontmoet en grijp de kansen en mogelijkheden die zich voordoen!